Hlavní obsah

Extrémně rychlý disk ochrání data před ohněm i vodou

Novinky, Miloslav Fišer

Pokud chcete mít opravdový pocit, že budou vaše data v bezpečí za jakýchkoliv okolností, možná vás zaujme nezničitelný pevný disk ioSafe Solo, který odolá vodě i ohni. Novinka navíc není žádné ořezávátko, nabízí kapacitu až 2 TB a rychlé datové přenosy díky USB 3.0.

Článek

Výrobce disku tvrdí, že zařízení odolá teplotě až 843 °C po dobu 30 minut a vydrží pod vodou klidně i tři dny, a to v hloubce až okolo tří metrů. Díky tomu by prý měl prakticky za jakýchkoliv okolností zachránit to nejcennější - uživatelská data.

Disk je nabízen v kapacitách 1 TB, 1,5 TB a 2 TB. Pomocí USB konektoru je možné jej připojit k počítačům s operačním systémem Windows, Mac nebo Linux. Podporován je standart 3.0, který je zpětně kompatibilní s předchozími verzemi USB.

Foto: Novinky

ioSafe Solo

První verze externího pevného disku ioSafe Solo se objevila na trhu již minulý rok. Inovovaná verze přináší rychlé rozhraní USB 3.0 a kapacitu až 2 TB.

Co se ceny týče, za 1TB variantu zaplatí případný zájemce 249 USD (4 400 Kč), model s kapacitou 1,5 TB vyjde na 329 USD (5 800 Kč) a 2 TB na 399 USD (7 100 Kč).

Test ohněm a vodou

Otestovat opravdovou výdrž zařízení se před časem rozhodli redaktoři ze zahraničního serveru The Tech Stop. Externí pevný disk nejprve hodili do dva metry hlubokého bazénu. Protože voda disku evidentně neuškodila, rozhodli se dále otestovat, jak si poradí s ohněm.

Zařízení proto začali péct při teplotě okolo 850 °C. Po 20 minutách již vnější plastové okraje disku jevily evidentní známky ohoření. Oheň také zničil napájecí konektor a USB port pro připojení k počítači.

Proto redaktoři zařízení rozšroubovali a samotný pevný disk poté připojili přímo k počítači. I po velice náročném testu byla všechna uložená data v pořádku a i samotný hard disk byl zcela funkční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám