Hlavní obsah

Viry terorizují počítače i mobily

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novými viry se v posledních týdnech doslova roztrhl pytel. Tyto škodlivé kódy se přitom již nezaměřují pouze na klasické počítače, stále častěji se je kyberzločinci snaží propašovat také do chytrých telefonů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Důvod je jasný. Zatímco na zabezpečení počítačů si většina uživatelů dává již velký pozor, u mobilů řeší riziko kybernetických útoků málokdo. A to platí i o počítačových tabletech.

Přitom právě na zmiňovaných zařízeních uživatelé velmi často uchovávají citlivé osobní údaje, přístupová hesla a v neposlední řadě je používají také k obsluze svých bankovních účtů. Právě poslední zmiňovaná činnost je pro počítačové piráty patrně nejatraktivnější.

Pokud se počítačoví piráti dostanou k přihlašovacím údajům do internetového bankovnictví, jsou jen krůček od vybílení účtu. Stačí, aby se jim podařilo na telefon propašovat dalšího nezvaného návštěvníka, který dovede odchytávat SMS zprávy pro potvrzení plateb.

Důležitá je prevence

Před podobnými nezvanými hosty dokážou počítače, tablety i chytré telefony ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do přístroje propašovali nezvané návštěvníky.

Nebezpečný trojský kůň číhá na lechtivých webech

Řada uživatelů používá tablety a chytré telefony nejen k přístupu na internet, ale také ke sledování filmů a dalších videí. A právě toho se snaží zneužít počítačoví piráti, kteří za aktualizaci populárního přehrávače Flash Player schovají trojského koně.

Nezvaný návštěvník se jmenuje Marcher a zpravidla se ukrývá na webech s erotickým obsahem. Útok přitom probíhá prakticky vždy stejně. Ve chvíli, kdy se uživatel pokusí spustit video, je vyzván k aktualizaci Flash Playeru, místo ní si přitom do svého přístroje stáhne trojského koně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Právě na pornostránkách se ukrývá Marcher nejčastěji. Stejným způsobem ale může být šířen také prostřednictvím webů pro sledování virálních videí a pro šíření nelegálních kopií nejrůznějších filmů a seriálů.

Bezpečnostní experti ze společnosti Zscaler doposud zachytili tohoto trojského koně na zařízeních s operačním systémem Android. Není ale vyloučeno, že se bude vyskytovat také na počítačových tabletech a chytrých telefonech postavených na jiných platformách.

Uživatelé si přitom ani nevšimnou, že bylo jejich zařízení infikováno, protože trojský kůň vlastně na první pohled nic nedělá a jen vyčkává na svou příležitost. Pokud se uživatel bude prostřednictvím oficiální aplikace Google Play snažit stáhnout nějakou aplikaci, vyskočí mu falešné okno se žádostí o vložení platební karty. Tak se podvodníci poté dostanou k cizím penězům.

Útočí přes SMS zprávy, pak vybílí účet

Nový trik začali v posledních dnech zkoušet počítačoví piráti na tuzemské uživatele. Vylákat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví se snaží prostřednictvím SMS zpráv. Poté jim už zpravidla nic nebrání v tom, aby lidem vybílili účet. Před novou hrozbou varovali zástupci České spořitelny.

SMS zprávy se snaží vzbudit dojem, že je odesílá Česká spořitelna. Ta přitom s klientem skutečně touto formou v některých případech komunikuje. I jinak velmi ostražití uživatelé se mohou nechat relativně snadno napálit.

Foto: Česká spořitelna

Ukázka jedné z podvodných SMS zpráv

Jedna z podvodných zpráv informuje o zablokování internetového bankovnictví, tedy služby Servis 24. „Vážení kliente České spořitelny, dosáhli jste maximálního možného počtu pokusů o přihlášení do služby Servis 24. Pro odblokování Vašeho účtu se přihlaste zde. Vaše Česká spořitelna,“ tvrdí podvodníci.

Pod slovem zde se přitom ukrývá odkaz na podvodné webové stránky, kde chtějí počítačoví piráti po uživateli zadat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Pokud to důvěřivci skutečně udělají, dají kyberzločincům přímý přístup ke svému bankovnímu účtu.

Nová hrozba se logicky týká pouze majitelů chytrých telefonů. Starší mobily bez webových prohlížečů a přístupu k internetu totiž nedovedou odkazy v SMS zprávách otevírat.

Flash Player nahrává vyděračským virům

Oblíbený program Flash Player od společnosti Adobe, který slouží k přehrávání videí na internetu, má kritickou bezpečnostní chybu. Tu už začali zneužívat počítačoví piráti k šíření vyděračských virů. Vývojáři z Adobe už naštěstí vydali aktualizaci na opravu nebezpečné trhliny.

Chyba se týká operačních systémů Windows, Mac OS X či Chrome OS. K infiltraci škodlivého kódu stačí, aby uživatel navštívil podvodné stránky, na kterých mu bude nabídnuto video k přehrání. Právě prostřednictvím něj se na pevný disk dostane vyděračský virus zvaný Cerber.

Na napadeném stroji tento nezvaný návštěvník zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Ani po zaplacení výkupného se uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Díky routerům ovládnou celou síť

Na routery – brány do světa internetu – se zaměřují kyberzločinci stále častěji. Využívají toho, že zabezpečení těchto internetových zařízení uživatelé především v domácnostech velmi podceňují, někdy to ale platí i o firmách. Na routery například cílí nový virus Kaiten, před kterým varovala antivirová společnost Eset.

„Kaiten představuje hrozbu pro všechny, kdo mají router či jiný přístupový bod, na který se dá připojit z internetu. Během samotného útoku virus hledá skulinu, kde je firmware hardwaru zranitelný. Pokud uspěje, stáhne škodlivý kód shodný pro všechny platformy a snaží se jej spustit,“ uvedl Pavel Matějíček, manažer technické podpory společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Nový virus Kaiten se zaměřuje na routery. (Ilustrační foto)

Právě s pomocí staženého škodlivého kódu pak útočníci dokážou router na dálku ovládnout a dělat si s ním prakticky cokoliv, co je napadne. Mohou například odposlouchávat komunikaci nebo přesměrovávat internetové adresy.

Přesně to udělali už v minulosti díky zranitelnosti známé jako „rom-0“. Místo serverů, jako jsou například Seznam.cz nebo Google.com, se poškozeným zobrazila hláška o nutnosti instalace flash playeru. Místo té se ale do PC stáhl další virus. Útočníci tak rázem měli přístup nejen k routeru, ale i k připojenému počítači. Hlavní problém je v tom, že routery není možné chránit antivirovými programy, jako je tomu u počítačů.

Ověřte e-mailovou schránku, hlásá nevyžádaný e-mail

Platnost vaší e-mailové schránky brzy vyprší, je potřeba ji ověřit. Nevyžádané e-maily podobného znění kolují v poslední době internetem, podvodníci se tak snaží z důvěřivců vylákat citlivé osobní údaje. S jejich pomocí pak mohou osnovat další útoky.

V anglicky psaném e-mailu podvodníci tvrdí, že schránka přestane do 24 hodin fungovat. „Doporučujeme vám ověřit a aktualizovat vaši schránku, jinak dojde k její deaktivaci,“ stojí v nevyžádané zprávě.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Snaží se tak uživatele vystrašit, aby klikl na odkaz ve zprávě. Ten směřuje na podvodné webové stránky, kde uživatelé mají vyplnit informace týkající se jejich účtu. Kyberzločinci chtějí název e-mailu, heslo, a dokonce i telefonní číslo.

Lidem nemusí na první pohled přijít ani divné, že po nich někdo chce zadat takto citlivé údaje. Vždyť k e-mailu se normálně připojují prostřednictvím hesla a pomocí mobilu se internetové účty běžně zabezpečují.

Nevědomky tak útočníkům dají do rukou vše, co potřebují. Na e-mail jsou totiž velmi často navázány různé další služby na webu – například sociální sítě, seznamky či cloudová úložiště, kam si lidé ukládají svá data. Právě pomocí poštovní schránky mohou piráti zpravidla všechna tato hesla restartovat a získat tak přístup k dalším citlivým údajům.

Foto: Novinky

Odkaz v nevyžádané zprávě vede na podvodné webové stránky

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám