Hlavní obsah

Přes sociální sítě vylákali od Čechů milióny. Nejmladšímu hackerovi bylo 17 let

Novinky, ort

Na bezmála tři milióny korun si přišla trojice mladíků, kteří se od konce roku 2013 nabourávali na cizí účty lidí na sociálních sítích. Prostřednictvím nich pak rozesílali žádosti o drobné příspěvky přátel, což jim zároveň otevíralo cestu na jejich bankovní účty. Novinkám to sdělila pražská policejní mluvčí Iveta Martínková s tím, že nejmladšímu podezřelému je teprve 17 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Skupina osob na internetu vytvořila podvodné stránky určené k hlasování. Na tyto stránky pak během údajného hlasování poškozeným poslali odkaz, kde je vyzvali, aby zadali své přihlašovací údaje k jedné konkrétní sociální síti. Tímto způsobem se pachatelé dostali nejen k profilům poškozených, ale i přihlašovacím údajům včetně hesla,“ uvedla Martínková.

Podvodníci se podle ní následně přihlašovali k cizím profilům a pod jejich jmény oslovovali další přátele s žádostí o poskytnutí malé finanční částky pod různými legendami.

„Pakliže někdo z přátel na tuto výzvu zareagoval, pachatelé ho požádali, aby peníze převedl jako expresní platbu přes platební bránu, ke které mu podvodníci také poslali odkaz. I tyto odkazy pro provedení platby však byly vytvořeny samotnými podvodníky a sloužily k tomu, aby se pachatelé dostali k přístupovým údajům na internetové bankovnictví či údajům platební karty oběti,“ doplnila policejní mluvčí.

„Následnou okamžitou komunikací opět přes sociální síť pak pachatelé od těchto poškozených získali také potřebný unikátní číselný kód, který je potřeba k provedení platby prostřednictvím internetového bankovnictví. Tímto jednáním si podvodníci umožnili přístup k účtům poškozených,“ konstatovala Martínková.

Poškozených může být daleko více

V souvislosti s podvody policisté prošetřují tři podezřelé mladíky. Nejmladšímu z nich je přitom pouze 17 let, nejstaršímu pak 20. Vyloučeno ale není ani to, že se na protiprávním jednání podíleli i další osoby.

Doposud se policistům podařilo zaznamenat a zadokumentovat více než 250 poškozených z celé České republiky. Mladíci je svým jednáním připravili o bezmála tři milióny korun. Je ale možné, že částka bude citelně vyšší, pokud se policistům podaří dohledat další poškozené.

„Kriminalisté chtějí v této souvislosti před takovými nebo obdobnými podvody varovat širokou veřejnost. V žádném případě nikde neuvádějte údaje, které by mohl kdokoli zneužít. Jak je i na tomto případu patrné, nikdy nemůžete vědět, kdo za monitorem skutečně sedí, i přestože vám píše z profilu vašeho známého,“ poradila policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám