Hlavní obsah

Microsoft hází přes palubu starší verze Internet Exploreru, chyby už opravovat nebude

Novinky, ort

V úterý vyšly naposledy aktualizace pro starší verze populárního webového prohlížeče Internet Explorer (IE). Od nynějška bude Microsoft podporovat pouze nejnovější IE 11. Na nejnovější verzi mohou ale majitelé posledních tří generací operačního systému Windows přejít zadarmo.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Článek

V programu podpory Microsoftu jsou v současnosti pouze operační systémy Windows 7 (se Service packem 1), Windows 8, Windows 8.1 a Windows 10. Právě pro ně je určena aplikace Internet Explorer 11.

Starší systém Windows Vista podporuje nejvýše verzi 9 a jeho stále ještě rozšířený předchůdce Windows XP rozjede maximálně Internet Explorer 8.

Uživatelé aktuálních „desítek” mohou využívat zbrusu nový webový browser Edge, který rovněž pochází z dílen amerického softwarového gigantu. Edge je v operačním systému Windows 10 již předinstalován.

Samozřejmě zůstává možnost používat i konkurenční browsery, jako jsou například Firefox, Chrome, Opera nebo Seznam.cz Prohlížeč. Přednosti poslední zmiňované varianty naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Nepodporovaný prohlížeč nahrává hackerům

Používat nepodporované verze Internet Exploreru je velmi nebezpečné. Pokud v nich budou nalezeny nějaké zranitelnosti, uživatelé si už nebudou moci stáhnout žádné záplaty.

Chyby tak budou moci snadno zneužít počítačoví piráti klidně i k tomu, aby do systému propašovali škodlivý virus nebo se dostali k důvěrným datům uloženým na pevném disku.

Související témata:

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Novou licenční politiku operačního systému Windows Phone představil nový šéf Microsoftu Satya Nadella.

Foto: Novinky

Internet Explorer 9

Prakticky stejný scénář zaznamenali v minulém roce bezpečnostní experti také u operačního systému Windows XP. I v něm byla objevena, stejně jako v dalších verzích operačního systému od Microsoftu, nebezpečná trhlina po ukončení podpory. Aktualizace se ale uživatelé už nedočkali. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám