Hlavní obsah

Pozor na (australské) seznamky

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběti on-line podvodů v Austrálii v roce 2014 přišly o v přepočtu 1,7 miliardy korun. Největší podíl na tom mají internetové seznamky.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Australský úřad, který spojuje dohled nad hospodářskou soutěží a ochranu spotřebitelů (Australian Competition and Consumer Commission, ACCC) vydal zprávu o podvodech, jimž tamní spotřebitelé čelili v roce 2014. Stížností na podvody bylo přes 90 tisíc, přičemž ve dvanácti procentech případů spotřebitelé hlásili finanční ztráty. Jejich celková výše přesáhla 80 miliónů australských dolarů (1,65 mld. Kč).

Největší finanční ztráty utrpěly oběti podvodů v internetových seznamkách: přestože na tyto podvody připadla pouze tři procenta nahlášených podvodů, tvořily 30 % ztrát. Čtvrtina ztrát připadla na podvody kolem finančních investic a investičního softwaru, který má predikovat vývoj na trzích. A v téměř dvaceti procentech šlo o sázení a podvody kolem investic do sportu.

Za pozornost stojí, že navzdory rozvoji internetu má většina podvodů (53 %) jako komunikační kanál telefon. V drtivé většině těchto případů útočníci volají; pouze v 8 % případů šlo o SMS. Přes internet šlo v roce 2014 pouze 38 % hlášených podvodů, přičemž poměr mezi spamem a webem byl 2:1.

Experti ACCC připravili pro spotřebitele sadu doporučení, která mají platnost i mimo Austrálii:

1. Držte svá osobní data v bezpečí. Odhlašujte se od internetových služeb (mail apod.), nepotřebné dokumenty bezpečně ničte: digitální mažte, listinné dávejte do skartovačky. Také přemýšlejte, jaké informace o sobě zveřejňujete na sociálních sítích.

2. O svých krocích v on-line prostředí raději dvakrát přemýšlejte, než je uděláte. Platí to např. pro účast v průzkumech, vyplňování dotazníků, klikání na linky, jakékoli sdílení, dávání „lajků“ apod.

3. Udržujete své počítače a mobilní zařízení v bezpečí. Přístroje nesdílejte, používejte hesla, bezpečnostní software udržujte aktualizovaný, svou wi-fi síť chraňte heslem a nepoužívejte veřejné wi-fi hotspoty nebo cizí počítače k přístupu do elektronického bankovnictví.

4. Používejte silná hesla (dostatečně dlouhá, obsahující velká i malá písmena, čísla i symboly). Mějte různá hesla pro různé služby. A svá hesla nikdy s nikým nesdílejte.

5. Mějte se na pozoru před žádostmi o peníze nebo osobní údaje. Pokud je z nějakého důvodu nechcete ignorovat, v žádném případě nevěřte předloženým kontaktním údajům. Zásadně si kontakt najděte sami, ať už v telefonním seznamu, nebo pomocí internetového vyhledávače.

6. Sledujte průběžně své bankovní účty, peníze na svých kreditních kartách. Hlídejte si také výpisy z bankovního registru (alespoň jednou ročně), protože se množí případy zneužití osobních údajů k zřizování a čerpání úvěrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám