Hlavní obsah

Vraťte přeplatek! Další vlna podvodů zasáhla Česko

Právo, Novinky, mif, ner

Uplynuly sotva dva týdny, co Česká spořitelna varovala před novým trikem, který zkoušejí na tuzemské klienty počítačoví piráti. A stejný trik, kdy příjemci tvrdí, že na jeho účet byly omylem připsány peníze, nyní zkoušejí znovu. Před další vlnou těchto podvodů varovala ve čtvrtek policie.

Foto: Česká spořitelna

Podvodná stránka, prostřednictvím které počítačoví podvodníci informují o chybné platbě.

Článek

O tom, že tento trik je velmi důmyslný a i zkušenější uživatelé by se mohli nechat snadno nachytat, varovaly Novinky už na začátku dubna. [celá zpráva]

„Neznámý pachatel prostřednictvím počítačového viru odeslal na internetové bankovnictví poškozeného zprávu o tom, že mu byl omylem zaslán přeplatek ve výši 91 tisíc korun, který se i jevil na výši účtu,“ popsal Právu průběh útoku mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přeplatek mu byl sice odečten, ale z vlastních financí.
mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

Podvodníci jsou navíc velmi vychytralí a snaží se získat dostatek času na zametení případných stop. „Zároveň zpráva klienta informovala, že z tohoto důvodu je jeho účet dočasně zablokován, dokud nepotvrdí vrácení připsané platby zpět potvrzením tlačítka Pokračovat. Pětapadesátiletý muž bohužel reagoval dle instrukcí. Následně zjistil, že přeplatek, ve skutečnosti samozřejmě smyšlený, mu byl sice odečten, ale z vlastních financí,“ doplnil Tesař.

Podle něj hrozí pachateli až pětiletý trest odnětí svobody.

Hlavní kámen úrazu je v tom, že klientovi se podvodná stránka nezobrazí při snaze o přihlášení do správy svého účtu, ale když je skutečně přihlášen. I zkušenější uživatelé si tak mohou myslet, že jde skutečně o zprávu od banky.

Virus čeká v počítači na správnou chvíli

Tuto zprávu ale ve skutečnosti vyvolává počítačový virus, který se při přihlášení „zaktivuje“. V počítači může být klidně i delší dobu, jen čeká na to, až se uživatel přihlásí.

Zpráva je navíc psána česky a na první pohled bez větších pravopisných chyb, což výrazně znesnadňuje odhalení podvodu.

„Česká spořitelna nikdy neblokuje účty klientů z důvodu chybně připsané platby. Buďte obezřetní při používání vašeho internetového bankovnictví. Pokud ve vašem internetovém bankovnictví zaznamenáte jakékoli nezvyklé chování nebo se v něm objeví nestandardní či neobvyklá obrazovka, nereagujte na zobrazenou výzvu a neprodleně nás kontaktujte na bezplatné informační lince 800 207 207,“ distancovali se od podvodu již dříve zástupci České spořitelny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám