Hlavní obsah

Platební kartu dokážou kyberzločinci zkopírovat dřív, než ji vložíte do bankomatu

Novinky, zgl

Není žádným tajemstvím, že kyberzločinci dokážou v dnešní době velmi snadno zkopírovat a zneužít prakticky libovolnou platební kartu. Zpravidla stačí, abyste ji vložili do bankomatu, kde je umístěno tzv. skimmovací zařízení. Stále častěji je ale používán nový fígl, díky němuž dokážou kartu zkopírovat ještě dříve.

Foto: Policie ČR

Skimmovací zařízení nainstalované na bankomatu

Článek

Skimmovací zařízení se ještě před pár lety šířila jako mor. V roce 2012 bylo toto náčiní kybernetického podsvětí hojně rozšířené dokonce i v Česku. V Praze je na bankomaty instalovala skupina cizinců.

V posledních měsících jsou ale proti nim bankomaty již velmi dobře zabezpečeny. Hlídají je kamerové systémy a další bezpečnostní prvky, aby nemohlo dojít k jejich zneužití. Lidé jsou navíc při vybírání peněz také daleko více ostražití, proto kyberzločinci změnili taktiku.

Ostražitost už při vstupu do banky

„Přibývá skimmovacích zařízení, která jsou místo na samotném bankomatu instalována na dveřích umožňujících přístup do prostor s bankomatem například i mimo běžné hodiny,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Foto: repro www.krebsonsecurity.com

Skimmovací zařízení nainstalované na dveřích do zabezpečených prostor s bankomatem.

Kartu jsou tak schopni takovýmto způsobem zkopírovat ještě dříve, než dojde k jejímu vložení do bankomatu. Jednoduše všechna potřebná data získají už při vstupu do banky nebo zabezpečeného prostoru. Pokud se jim, například pomocí vhodně umístěné kamery, podaří ještě zachytit zadávání PIN kódu, v cestě k cizím penězům jim už nic nebrání.

Ostražití by tak lidé neměli být pouze při ťukání PIN kódu do bankomatu, ale také při vstupu do zabezpečených prostor s bankomatem.

Reklama

Výběr článků

Načítám