Hlavní obsah

Gang hackerů ukradl bankám miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Organizovaný gang počítačových hackerů, který od konce roku 2013 napadl stovku bank ve 30 zemích, ukradl při nelegálních operacích už přes miliardu dolarů (přes 24 miliard korun). Hackerská síť získává peníze přes infiltraci do vnitřních systémů bank. Nezaměřuje se na účty klientů, ale na vlastní prostředky finančních institucí.

Některé z programů jsou vládou schválené verze hackerských nástrojů. (Ilustrační foto)

Článek

Ve své zprávě o počítačové kriminalitě to tvrdí ruská antivirová firma Kaspersky Lab. Zveřejnit ji chce v pondělí na konferenci v mexickém Cancúnu, už v neděli z ní ale citovala americká média, jako první deník The New York Times.

Ze zjištění expertů vyplývá, že hackeři vyvinuli metody, jak díky phishingu či dlouhodobému sledování chování zaměstnanců získat přístup k vnitřnímu systému banky.

Zločinecké skupiny měly díky špionážnímu softwaru perfektní přehled o každodenní rutině drtivé většiny klíčových zaměstnanců. Zároveň ale také hackeři měli dokonalou znalost jejich přístupových údajů. Nezvaného návštěvníka totiž v napadených strojích takto nechali sbírat data několik měsíců.

Pracovali stejně jako zaměstnanci banky

Když měli vše potřebné, přišel zvrat. Začali systematicky okrádat banky dolar po dolaru. Postupovali přitom tak opatrně, že ani pravidelné vnitřní kontroly banky neodhalily, že je něco špatně. Jednoduše to vypadalo, že „práci“ s penězi skutečně vykonávají zaměstnanci banky. Takto si jednoduše počítačoví piráti posílali finance na své vlastní účty.

„Je to pravděpodobně nejvíce sofistikovaný útok, s jakým jsme se kdy setkali,“ řekl Chris Doggett z americké pobočky Kaspersky Lab. Podle všeho pracovali s menšími částkami tak, aby nevzbudili podezření. U každé z bank ukradli maximálně kolem deseti miliónů dolarů.

Podle listu The Wall Street Journal zatím není jasné, kolik přesně bank hackeři napadli ani jaké konkrétní banky to byly. Prý se jednalo zejména o instituce v USA, Rusku a východní Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám