Hlavní obsah

Červ využívající ShellShock si našel nový cíl

Novinky, zgl

Bezpečnostní experti objevili novou verzi červa, který využívá bezpečnostní trhlinu zvanou ShellShock. Ten se nyní zaměřuje na domácí NAS servery od společnosti QNAP. Jde o datová úložiště, která se v poslední době těší velké popularitě v domácnostech i malých firmách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ačkoliv záplata pro zařízení QNAP, která řeší známou zranitelnost ShellShock, existuje již od října, stále je mnoho zařízení, na kterých nebyla aplikována. Důvodem je určitá obtížnost tohoto kroku z pohledu běžného uživatele,“ uvedl Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

Podle něj červ ve chvíli, kdy se zahnízdí v NAS serveru, spustí jednoduchý skript, který otevře do systému zadní vrátka a umožní tak stažení dalších nezvaných návštěvníků. Nad napadeným strojem tak získá zcela kontrolu.

S ohledem na hrozící nebezpečí by tak lidé neměli s instalacemi aktualizací nijak otálet. Není navíc vyloučeno, že v budoucnu se kyberzločinci zaměří na NAS servery jiných výrobců. Například letos v srpnu si vyděračský virus Cryptolocker vzal na mušku přístroje společnosti Synology. [celá zpráva]

V ohrožení bylo přes 500 miliónů počítačů

Chyba přezdívaná ShellShock se vyskytuje v bashi operačního systému, tedy v softwarové komponentě, která interpretuje příkazový řádek. Trhlinu útočník může zneužít k ovládnutí prakticky jakéhokoliv počítače, který používá bash.

Podle některých bezpečnostních expertů je ShellShock horší než Chyba krvácejícího srdce (Heartbleed Bug), která byla odhalena letos na jaře. Ta se týkala šifrovací knihovny OpenSSL a zasáhla dvě třetiny celého internetu. [celá zpráva]

Podle odhadů bezpečnostních expertů je po celém světě kvůli ShellShocku potenciálně ohroženo více než 500 miliónů počítačů a webových serverů. V Česku by jich mělo být několik desítek tisíc.

Pro drtivou většinu počítačových systémů jsou k dispozici záplaty už od podzimu. Jedinci, kteří je však zatím ještě nenainstalovali, nejsou stále chráněni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám