Hlavní obsah

IPhony a iPady mají kritickou chybu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad od společnosti Apple mají kritickou bezpečnostní chybu. Tu mohou hackeři zneužít k odcizení citlivých dat z přístrojů nebo k ovládnutí libovolného přístroje. Bezpečnostní experti hovoří o největší trhlině v historii mobilních přístrojů od amerického počítačového gigantu.

Bezpečnostní experti ukázali, jak snadné je zneužít trhlinuVideo: FireEye

 
Článek

Detaily chyby popsali v pondělí výzkumníci z bezpečnostní společnosti FireEye. Publikovali také video, na kterém ukazují, jak snadné je na napadeném přístroji manipulovat s daty. Útoky prostřednictvím trhliny však mohou být stejně dobře zneužity k ukradení bankovních a e-mailových přihlašovacích údajů, stejně jako fotografií a videí uložených v přístroji.

„Je to velmi vážná zranitelnost,“ konstatoval Tao Wei, šéf výzkumníků z FireEye. Bezpečnostní experti upozornili společnost Apple na kritickou chybu již v červenci, načež se jim dostalo odpovědi, že na nápravě se již pracuje, uvedla agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

První viry již kolují internetem

Podle šéfa výzkumníků však trhlina stále opravena nebyla. Zveřejnit detaily o zranitelnosti se rozhodli kvůli tomu, že internetem začaly kolovat minulý týden první viry snažící se trhlinu zneužít. Podvodníci je šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů, ale zároveň také formou SMS zpráv, ve kterých se ukrývají odkazy na podvodné stránky.

Právě kvůli trhlině mohou kybernetičtí zločinci do chytrých telefonů a počítačových tabletů postavených na platformě iOS propašovat záškodníky. Falešným aplikacím totiž mohou přiřadit stejné identifikační znaky, jako mají legitimní programy schválené Applem.

Podle výzkumníků z FireEye se chyba týká všech zařízení, na kterých je nainstalován iOS ve verzích 7.1.1, 7.1.2, 8.0, 8.1 a 8.1.1 beta. Nezáleží přitom na tom, zda na přístroji bylo, nebo nebylo provedeno odblokování (Jailbreak).

Zástupci společnosti Apple zatím informace o kritické bezpečnostní chybě nijak nekomentovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám