Hlavní obsah

Straší lidi dluhy a sami vydělávají velké peníze. Nová vlna podvodů je tady

Novinky, mif

Další vlna nevyžádaných e-mailů, ve kterých podvodníci straší příjemce tisícovými dlužnými částkami, rozvířila v úterý vody českého internetu. Kybernetickým nájezdníkům se tímto způsobem daří vydělat statisícové částky.

Foto: Novinky

Podvodný e-mail

Článek

Od konce dubna se podobné útoky objevují pravidelně co dva týdny. Přestože před nimi média i bezpečnostní experti neustále varují, stále se daří podvodníkům pronikat do cizích PC a díky tomu i do cizích bankovních účtů.

„Zaznamenali jsme nárůst počtu případů lidí, jimž neznámí pachatelé odčerpávají z bankovních účtů nemalé finanční částky,“ varovala už před týdnem policejní mluvčí Jana Macalíková. Jedné ženě z Kroměřížska kyberzločinci díky takovému podvodu odčerpali z jejího bankovního účtu více než 400 tisíc korun. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útoky se podobají jako vejce vejci 

Scénář útoku z tohoto týdne je zcela totožný jako při předchozích vlnách. V textu podvodníci tvrdí, že příjemce dluží značnou částku, a pokud ji neuhradí, bude „zahájena právní sankce na základě pohledávky“.

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou smlouvu, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archivu ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

Přílohu nesmí uživatel otevírat, v opačném případě bude nutné PC odvirovat.

„Policie ČR tedy důrazně varuje občany před otevíráním příloh neznámých e-mailů, protože takové e-maily lze z bezpečnostního hlediska počítačového systému označit jako vysoce rizikové. Pokud se uživatelé setkali s výše popsaným e-mailem nebo ve svém elektronickém bankovnictví zaznamenali nějaké nezvyklosti, měli by maximálně zvýšit opatrnost a bezprostředně si zajistit aktualizaci antivirové kontroly počítačového systému i mobilního telefonu,“ uzavřela policejní mluvčí.

Odesílatelé se mění

Adresy, ze kterých jsou podvodné e-maily odesílány, se často mění. V některých zprávách dokonce kyberzločinci používají skutečně existující poštovní schránky, stejně jako kontaktní údaje v podpisu, a to včetně jmen a telefonních kontaktů. Snaží se tím zvýšit důvěryhodnost zprávy.

Že se jedná o podvod, je patrné už na první pohled podle špatně skloňovaných slov a dalších chyb, které se v česky psaném e-mailu objevují.

Text jednoho z podvodných e-mailů
Vážený zákazníku,Jsme velmi rádi, že jste využívali produktu z naší banky.Dovolujeme si Vás upozornit na dlužná částku ve výši 8031.56 Kč, ke dni 24.04.2014 na osobním účtě #1143203552366118 . Nabízíme Vám uhradit pohledávku v plné výši do 28.05.2014.Dobrovolné uhrazení pohledávkya dodržení smlouvy #62369B7812F797489 umožňujeme Vám:1) Dodržet pozitivní úvěrovou historii2) Vyhnout se soudním sporům, placení poplatků a jiných soudních nákladů.V případě prodlení úhrady pohledávky 8031.56 Kč v souladu s platnými právními předpis, jsme oprávněni zahájit právní sankci na základě pohledávky.Kopie smlouvy a platební údaj jsou připojeny k tomuto dopisu jako soubor "smlouva_62369B7812F797489.zip"S pozdravem,Vedoucí odboru vymáhání pohledávekAnna Farářová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám