Hlavní obsah

Hackeři vydělávají na škodlivém programu klidně i 650 000 korun denně

Novinky, mif

Třiatřicet tisíc dolarů, tedy více než 650 000 korun. To je suma, kterou si dokáží tvůrci virů s pomocí jediného nezvaného návštěvníka vydělat za jediný den. Stačí jim k tomu jenom předstírat, že jsou zaměstnanci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), a že našli v počítači nelegální software.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kolik si jsou hackeři schopni vydělat za jediný den, odhalila ve svých statistikách antivirová společnost Symantec. Jako příklad uvedla škodlivý kód typu ransomware, který se vydává za ochránce zákona.

„Ransomware předstírá, že je zprávou od policejních úřadů nebo jiných bezpečnostních složek, a že nalezl v uživatelově počítači nelegální obsah. Dokud uživatel nezaplatí, není mu umožněn přístup do počítače,“ vysvětlil princip fungování škodlivého kódu šéf AVG VirusLab Pavel Krčma.

Foto: AVG

Podvodná zpráva vypadá, jako by ji odeslali zaměstnanci FBI

Na podobný trik přitom hackerům často skočí i několik stovek lidí po celém světě. Vzhledem k tomu, že za odblokování počítače piráti požadují 100 dolarů (2000 Kč), vyšplhá se ve výsledku „výkupné“ až na několik stovek tisíc korun.

Podle dat Symantecu aktuálně existují bezmála dvě desítky různých verzí malwaru ransomware. Napálit se jím nechají zhruba tři procenta uživatelů. Ti pozornější si přitom mohou všimnout některých drobností, podle kterých je možné poznat, že se jedná o podvod.

„Jazyka znalý uživatel si jistě všimne, že částka, která je požadovaná v zelené části textu (viz. obrázek výše, pozn. red.), je napsaná obráceně - tedy 100$. Správně by měl ovšem být znak dolaru před částkou. Druhým vodítkem je například i to, že počítač údajně porušuje zákon, který ale neexistuje,“ doplnil Krčma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám