Hlavní obsah

Policie odhalila v počítači okradeného muže 3800 virů a trojských koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie při vyšetřování internetového podvodu nalezla v počítači oběti na 3800 virů, trojských koní a dalších škodlivých programů. O mimořádném objevu v úterý informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí má příliš krátká hesla. Jejich prolomení trvá hackerovi jen pár minut.

Článek

Nešťastníkem, který zmíněný počítač provozoval zcela bez zabezpečovacího softwaru a očividně také bez jakýchkoli zásad bezpečnosti na webu, je 32letý obyvatel dolnosaského Rotenburgu. Na policii se obrátil poté, co kvůli takzvanému phishingu přišel o transakční čísla TAN ke svému bankovnímu účtu a následně o 650 eur. TAN ověřuje přes internet zadávané bankovní transakce.

Počítačoví odborníci na policii následně zjistili, že zmíněný počítač je zamořen viry. Nicméně se jim podařilo zjistit odesílatele podvodné zprávy, který od majitele účtu vylákal TAN.

Phishing je internetová metoda k získávání citlivých údajů, jako jsou například přístupy k elektronickému bankovnictví nebo přihlašovací údaje k dalším internetovým službám. Podvodníci se v e-mailech vydávají za pracovníky bank či jiných institucí a napodobují jejich přihlašovací webové stránky.

Phishing není v Česku tabu

Podobné problémy s hackery a phishingem nejsou ničím výjimečným ani v České republice.

Česká spořitelna čelila podobným phishingovým útokům už v roce 2008. Útočníci se tehdy snažili vylákat z jejích klientů přihlašovací údaje, pomocí kterých by se dostali k účtům. [celá zpráva]

Na začátku roku se s podobnými problémy potýkala také Raiffeisenbank. Loni zase potrápily podvodné e-maily uživatele aukčního portálu Aukro.cz. Phishingová zpráva vyzývala k obnově registračních údajů, přitom ale uživatele dovedla na falešnou internetovou stránku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám