Hlavní obsah

Superpočítače ve spojení s osobními PC bojují proti rakovině

NEW YORK

IBM spolu s vědci Univerzity v New Jersey, Lékařské školy Roberta Wood Johnsona a Institutu rakoviny v tomtéž městě spustila projekt, který počítá s uplatněním supervýkonné počítačové sítě v boji s rakovinou.

Článek

Help Defeat Cancer je třetím projektem, který využívá obrovský výpočetní výkon virtuálního superpočítače World Community Grid, což je největší humanitární výpočetní sít světa.

Projekt Help Defeat Cancer má vědcům pomoci do hloubky pochopit základní mechanismy vzniku rakoviny a na základě těchto znalostí zdokonalit léčbu a plánování terapií pro pacienty.  IBM poskytne své informační technologie a prostředky k provozu projektu Help Defeat Cancer ("Pomožte porazit rakovinu") v síti World Community Grid po dobu minimálně tří měsíců. 

Projekt dá vědeckým pracovníkům příležitost analyzovat velké počty mikroskopických vzorků rakovinných tkání (TMA), a tak umožní za kratší dobu uskutečnit větší množství experimentů.

Díky WCG zvládneme za den tolik práce jako za století

"World Community Grid umožňuje projektu Help Defeat Cancer analyzovat za jediný den takový počet vzorků, na jejichž analýzu by běžný počítač potřeboval zhruba 130 let," řekl Dr. David J. Foran profesor patologie, šéf výzkumu. 

Badatelé věří, že rychlost sítě World Community Grid by mohla zjistit a vysledovat nepatrné změny měřitelných parametrů, což by mohlo napomoci k odhalení prognostických vodítek, jež nelze lidským zkoumáním nebo tradiční analýzou odhalit.

Vědci už vytvořili robotický prototyp založený na webu, který automaticky zobrazuje, analyzuje, archivuje a sdílí mikrovzorky tkání. Práce projektu Help Defeat Cancer začne analýzou vzorků rakoviny prsu, následovat bude analýza rakovin vyskytujících se v oblasti hlavy a krku. 

Darujete nevyužitý výkon svého PC?

Nevyužitý čas svého počítače může prostřednictvím projektu World Community Grid darovat každý, kdo si z webu http://www.worldcommunitygrid.org/ stáhne bezplatný software a zaregistruje se. Zatím se do WCG připojilo kolem 200 000 jednotlivců. Ti nyní prostřednictvím sítě World Community Grid sdílí výkon zhruba 360 000 počítačů pro rozvoj výzkumu rakoviny. K síti World Community Grid se mohou připojit počítače s operačními systémy Windows, Linux i Mac.

Síť World Community Grid byla spuštěna v listopadu 2004. O rok později již síť hledala lék proti AIDS / HIV. [celá zpráva] Díky své technologii umožňuje dosahovat takového výpočetního výkonu, jaký daleko přesahuje možnosti největších superpočítačů světa. Teoreticky se do WCG může připojit každý z 650 miliónů počítačů, které se v současnosti používají na celém světě.  

Anketa

Zpřístupníte výkon svého počítače ve prospěch sítě WCG?
Ano
13,4 %
Ne
33,9 %
Nevím jak na to
52,7 %
Celkem hlasovalo 6649 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám