Hlavní obsah

Ohebný displej s uhlopříčkou 25,4 cm nahradí klasické noviny

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Plastic Logic v úterý představila zatím největší ohebný displej světa. Panel s uhlopříčkou 25,4 centimetrů nabízí rozlišení 600 na 800 bodů, je schopen zobrazit čtyři stupně šedi. Podle expertů jsou právě takovéto výrobky vhodné k nahrazení klasických novin.

Článek

Displej, jehož nosná část je vyrobena z polyethylen tereftalátu (PET), je potažen 0,4 milimetrovou vrstvou elektronického inkoustu (E Ink Imaging Film).

Jako všechny produkty založené na technologii E Ink, i tento displej čerpá energii z vnitřní baterie pouze při aktualizaci obrázku či textu a ne na jeho udržení, jako to činí klasické LCD nebo CRT panely.

Podle Plastic Logic bude produkce nového obrazového displeje velmi levná a bude probíhat ve velkých objemech. Přesnější údaje však firma zatím nesdělila. Její zástupci pouze dodali, že v současnosti probíhají jednání s partnerskými výrobci, kteří se budou na projektu podílet.

Systémy založené na technologii elektronického inkoustu by mohly do několika let nahradit klasický novinový papír. Jejich obsah se totiž může libovolně měnit, není tedy nutné je po "použití" vyhazovat. Navíc nabízejí velmi dlouhou pohotovostní dobu. E-papír by tedy mohl teoreticky fungovat i několik týdnů či měsíců, než by si vyžádal opětovné dobití.

Díky dnes už téměř všudypřítomným bezdrátovým sítím jej bude možné také aktualizovat, například o místní informace či reklamu, která třeba upozorní na blízký obchod nebo restauraci.     

Reklama

Související témata:

Související články

Intel: Investujeme do elektronického "papíru"

Společnost Intel vynaložila v poslední době nemalé prostředky do vývoje technologie E-Ink. Ta byla dříve licencována firmou Philips, která ji použila k tvorbě...

Hodinky s technologií elektronického papíru

Společnosti Seiko Watch a Seiko Epson oznámily uvedení náramkových hodinek, které jako zobrazovací jednotku užívají elektronického papíru. "Zaměřili jsme...

Výběr článků

Načítám