Hlavní obsah

USA nalijí peníze do boje s kyberkriminalitou, Obama představil národní akční plán

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový národní akční plán na potírání počítačové kriminality a požadavek na zvýšení rozpočtu na boj s kyberzločinci zveřejnil americký prezident Barack Obama.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Článek

Reagoval tak na vlny útoků, jimž v poslední době čelí řada federálních úřadů v USA. Jenom za poslední týden hackeři získali a prostřednictvím twitterového účtu zveřejnili jména víc než devíti tisíc zaměstnanců amerického ministerstva vnitra a tvrdí, že dokážou odkrýt totožnost přes 22 tisíc zaměstnanců Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), což jsou téměř dvě třetiny veškerého personálu FBI.

Národní akční plán

Obama proto žádá, aby federální vláda pro příští rok navýšila rozpočet určený na boj s kyberkriminalitou o 19 miliard dolarů, což představuje nárůst o víc než třetinu. Americký prezident argumentuje zastaralými počítačovými sítěmi a vybavením vládních úřadů a chce také zvýšit povědomí federálních zaměstnanců o počítačové bezpečnosti.

Správa sociálního zabezpečení používá systémy a kódy z roku 1960
americký prezident Barack Obama

Tři miliardy dolarů chce vyčlenit na modernizaci změti počítačových systémů, jež používají vládní agentury. „Není žádným tajemstvím, že až příliš často se naše vláda chová, jako kdyby hrála hru Atari v éře Xboxu,“ napsal Obama v článku pro list Wall Street Journal.

Tři miliardy dolarů chce vyčlenit na modernizaci změti počítačových systémů, jež používají vládní agentury. „Není žádným tajemstvím, že až příliš často se naše vláda chová, jako kdyby hrála hru Atari v éře Xboxu,“ napsal Obama v článku pro list Wall Street Journal.

„Správa sociálního zabezpečení používá systémy a kódy z roku 1960. Do budoucna budeme vyžadovat, aby agentury zvýšily ochranu citlivých informací, a usnadníme jim modernizaci jejich sítě,“ dodal americký prezident.

Národní akční plán se týká jak aktuálních, tak dlouhodobých hrozeb s tím, že by měl pomoci každému Američanovi získat základní povědomí o internetové bezpečnosti. Wall Street Journal podotýká, že vládu k této aktivitě přiměl loňský průnik hackerů do databáze 20 miliónů státních zaměstnanců, k němuž došlo při útoku na síť federálního personálního úřadu. Krátce poté hackeři paralyzovali síť zdravotnických zařízení, několik obchodních řetězců a provedli zničující kybernetický útok na filmové studio Sony Pictures.

„Tyto kybernetické hrozby představují největší nebezpečí pro ekonomickou a národní bezpečnost Ameriky,“ upozorňuje Obama. „To je také důvod, proč jsme v průběhu posledních sedmi let zvyšovali prioritu kybernetické bezpečnosti na vládě, včetně integrace a rychlého sdílení zpravodajských informací o hrozbách. Můžeme jim tedy čelit mnohem rychleji.“

Bílý dům hodlá jmenovat nového federálního šéfa pro informační technologie a kybernetickou bezpečnost

Americký prezident zároveň ustavil dvanáctičlenný poradní tým, který má do letošního prosince vypracovat a představit doporučení pro veřejný i soukromý sektor, jak se bránit množícím se útokům hackerů. Bílý dům také hodlá jmenovat nového federálního šéfa pro informační technologie a kybernetickou bezpečnost, který bude přímým členem federální vlády.

Celonárodní kampaň

Americká vláda rovněž zintenzivní spolupráci se soukromým sektorem, aby pomohla uživatelům lépe zabezpečit jejich online komunikaci. Hodlá spustit celoamerickou kampaň, která má uživatele internetu přimět používat kromě hesel i ochrannou nadstavbu v podobě různých antivirových programů, biometrické identifikace či dvoufaktorové autentizace. Celonárodní kampaň má zahrnout největší technologické firmy ve Spojených státech včetně Googlu, Facebooku, Dropboxu a Microsoftu, ale i poskytovatele finančních služeb MasterCard, Visa a PayPal. Vláda také posílí bezpečnost svých vlastních finančních transakcí směrem k občanům, bude například používat multifaktorové metody ověřování totožnosti.

„Pro každý stát je důležité, aby měl citlivé informace co nejlépe ochráněny. Jsou to právě státní úřady, kdo spravuje nejvíc důvěrných informací o občanech, a tato data mohou být lehce zneužita,“ upozorňuje technický specialista společnosti ESET Pavel Matějíček. „Požadavek amerického prezidenta na navýšení rozpočtu pro boj s kyberkriminalitou lze vnímat jako logický. Spojené státy nejsou v tomto postoji ojedinělé, stejný problém řeší prakticky celý civilizovaný svět, Českou republiku nevyjímaje.“

Útoky na inteligentní pomocníky v domácnostech

Spojené státy se připravují i na další vlny útoků zaměřené na inteligentní pomocníky v domácnostech. Obrovské riziko spatřují v „internetu věcí“, tedy chytrých ledničkách, pračkách či dokonce automobilech. Do těch se už hackerům podařilo proniknout a ovládnout vůz za jízdy.

Šéf americké rozvědky James Clapper během úterního slyšení v Senátu prohlásil, že internet věcí se v budoucnu stane dalším zdrojem informací pro zpravodajské služby, které jej budou moci využívat pro identifikaci, sledování a monitoring nebezpečných osob. „Zvýšená závislost na umělé inteligenci vytváří nová zranitelná místa a tyto systémy jsou náchylné k řadě rušivých a podvodných metod, které lze jen těžko předvídat a rychle pochopit,“ uvedl Clapper. Za největší riziko pro Spojené státy v této souvislosti uvedl aktivity Ruska, Číny, Íránu a Severní Koreje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám