Hlavní obsah

Falešný upgrade na Windows 10 může vyjít draho

Novinky, ort

Zájmu lidí o nový operační systém Windows 10 se snaží využít v posledních dnech počítačoví piráti. V nevyžádaných e-mailech se vydávají za zástupce společnosti Microsoft a vyzývají příjemce, aby si bezplatnou aktualizaci nainstalovali. Místo ní ale důvěřivci do počítače stáhnou vyděračský virus.

Foto: archív tvůrců

Ukázka prostředí ve Windows 10

Článek

„Kyberzločinci využili příležitosti a rozesílají falešné e-maily, které předstírají, že jsou výzvou k bezplatnému upgradu na Windows 10. Ve skutečnosti ale ukrývají variantu ransomwaru CTB locker,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Škodlivý kód CTB locker dokáže zašifrovat data uložená na pevném disku a za jejich odemčení požaduje výkupné v bitcoinech, v přepočtu jde o desetitisícové částky.

Podobné viry jsou pro počítačové piráty zlatý důl.

Výkupné by ale lidé neměli platit, protože nemají žádné záruky, že data budou skutečně zpřístupněna. Z podobných případů, které se objevovaly v minulosti, dokonce vyplývá, že nedochází k odšifrování dat prakticky nikdy. Jediným řešením je počítač odvirovat.

Lidé se novým trikem mohou nechat snadno napálit, protože aktualizace na Windows 10 ze starších verzí systému je skutečně zadarmo. Při rezervaci bezplatného upgradu se navíc opravdu na stránkách amerického softwarového gigantu vyplňuje adresa poštovní schránky, a tak lidé vcelku logicky očekávají, že další informace přijdou e-mailem.

Vyděrači cílí i na mobily

Loni se objevila také obměna této hrozby, která cílila na chytré telefony s operačním systémem Android. Bezpečnostní experti tohoto nezvaného návštěvníka pojmenovali Simplocker. [celá zpráva]

Nezvaný návštěvník nazývaný Simplocker se podle analýzy bezpečnostních expertů ukrýval v aplikaci Sex xionix pro přístroje s operačním systémem Android. Nutno podotknout, že tento program se nenacházel v legitimním obchodě Google Play, ale na neoficiálních zdrojích, především nejrůznějších internetových fórech.

Vzorek odhalený v aplikaci Sex xionix komunikuje s uživateli rusky, výkupné má být zaplaceno v ukrajinských hřivnách. Pokud lidé v přepočtu téměř 500 Kč zaplatí, nemají ale stejně jako v případě CTB lockeru žádnou jistotu, že jejich data budou skutečně zpřístupněna, stejně jako v případě verze pro klasické počítače.

Podobné viry jsou pro počítačové piráty doslova zlatý důl. Za pouhý den jsou si touto cestou schopni vydělat klidně i několik stovek tisíc korun, jak již dříve odhalila ve svých statistikách antivirová společnost Symantec. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám