Hlavní obsah

Seznam.cz položil základní kámen svého datového centra

Novinky, mif
Praha

Zástupci společnosti Seznam.cz ve středu v Praze v Horních Počernicích položili základní kámen svého datového centra. Největší technologická inovace v historii české internetové jedničky přispěje k úspoře energie a ke snížení ekologického dopadu.

Foto: Seznam.cz

Základní kámen datového centra

Článek

Seznam.cz v současnosti využívá pro svůj provoz datová centra externích dodavatelů. Finanční úspory z provozu vlastního datového centra by se měly projevit už v průběhu druhého roku provozu. Celková návratnost je plánována v horizontu šesti až osmi let.

Foto: Seznam.cz

Zleva Michal Feix (ředitel pro business development), Pavel Zima (generální ředitel) a Vlastimil Pečínka (technický ředitel) u základního kamene.

„Do deseti let do datového centra Seznam.cz investuje 200 miliónů korun výhradně z vlastních zdrojů, bez využití jakýchkoliv dotací, a bude zde prostor pro až 192 racků (systémy pro instalaci serverů a dalšího vybavení, pozn. red.) a vlastní laboratoř pro testování nových technologií,“ uvedla již dříve mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

„Jde pro nás o největší cílenou technologickou inovaci v historii firmy. Umožní nám pojistit si naše podnikání do budoucna a zefektivnit provozní náklady. A také se postupně transformovat do vlastního cloudu, ve kterém se nám známý svět hardwaru propojuje se světem infrastruktury, ve které běží,“ vysvětlil Vlastimil Pečínka, technický ředitel společnosti Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Vizualizace datového centra

Datové centrum bude mít i vlastní malou solární elektrárnu, která přispěje ke snížení energetické náročnosti. Ta vznikne na střeše datacentra.

Seznam.cz bude mít nové datové centrum plně pod kontrolou, nebude zde fungovat žádný hardware s nevyhovujícími energetickými či tepelnými vlastnostmi, navíc v datacentru budou pracovat pouze interní zaměstnanci.

Foto: Seznam.cz

Vizualizace interiéru datového centra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám