Hlavní obsah

Kyberútoky straší i české úřady

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krymský konflikt se rozšířil i do kyberprostoru. Stále častější hackerské útoky mezi Ruskem a Ukrajinou nenechávají chladnými ani české úřady. Situaci zde monitoruje Národní bezpečnostní úřad.

Foto: nbu.cz

Šéf NBÚ Dušan Navrátil.

Článek

Šéf NBÚ Dušan Navrátil ve středu o hrozbách a útocích referoval poslancům branného výboru. Jednání výboru bylo dokonce na čas přerušeno a všichni bez bezpečnostní prověrky museli za dveře, aby Navrátil mohl poslance informovat o utajovaných skutečnostech. „Pan ředitel nám sdělil, jaké bezpečnostní opatření v kontextu událostí na Ukrajině navrhli vládě,“ řekl Právu jeden z poslanců.

Po jednání Navrátil uvedl, že události na Krymu bezprostředně Česko v kybernetickém prostoru neohrožují, na Ukrajině je ale počet útoků značný. Hackeři např. napadli ukrajinské vládní weby, podle Navrátila se objevily i informace, že ruské lodě v oblasti Krymu používají rušičky, které ruší provoz mobilů.

„Domníváme se, že Rusko chce demonstrovat, že i v této oblasti má velice dobré schopnosti,“ řekl Navrátil.

Stát zaspal

Navrátil před poslanci hájil zákon o kybernetické bezpečnosti, který by měl státu umožnit chránit důležitou infrastrukturu před útoky hackerů.

Podle zákona by vláda v případě nejvyššího ohrožení, kdy by útok směřoval proti cílům, jako jsou jaderné elektrárny, rozvodná síť, banky, nemocnice apod., mohla vyhlásit nouzový stav.

Zákon počítá s tím, že kromě vládního monitorovacího střediska, které bude mít na starosti veřejnou část sítě, vznikne i tzv. národní CERT tým, který bude mít pod kontrolou veřejnou část kyberprostoru, stejně jako to dnes činí sdružení CZ.NIC.

Poslancům se nezdá, že správa sítě bude takto rozdělena. S tím se ale podle NBÚ nedá mnoho dělat. Radomír Valica, ředitel právně-legislativního odboru NBÚ, uvedl, že stát zaspal, takže si soukromý prostor musel poradit sám a má značný náskok.

Varoval, aby se Česko neinspirovalo Maďarskem, které soukromé monitorovací středisko znárodnilo, a pak mu utekli všichni odborníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám