Hlavní obsah

Podvodníci napálili stovky tisíc lidí, pomalu jim vysávají peníze přes telefon

Novinky, zgl

Rozmachu chytrých telefonů jsou si vědomi i počítačoví piráti. Internetem tak koluje celá řada škodlivých mobilních aplikací, které jim pomáhají odsávat peníze z účtů jiných lidí. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Pandalabs se kyberzločincům podobným způsobem podařilo nakazit více než 300 000 zařízení s operačním systémem Android.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podvodníci se snaží důvěřivce většinou nalákat na nejrůznější hry, výjimkou nejsou ale ani aplikace pro organizaci času nebo asistenti pomáhající s hubnutím. Podobné aplikace mají vždy společný základ – jejich instalací uživatel dovoluje odesílat prémiové SMS zprávy.

Právě kolonkám, které informují o různých oprávněních aplikace, nevěnuje většina lidí při instalaci žádnou pozornost. Že se nechali počítačovým pirátem napálit, tak zpravidla poznají až z tučného výpisu telefonního účtu.

Podvodnými aplikacemi si kyberzločinci přišli na více než 120 miliónů korun.

„Již bylo infikováno nejméně 300 000 uživatelů OS Android. Čtyři nalezené aplikace, které jsou sice zdarma, ale mají potají přidanou funkci premium SMS, se jmenují ‚Easy Hairdos‘, ‚Abs Diets‘, ‚Workout Routines‘ a ‚Cupcake Recipes‘,“ varoval analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Výzkumníci ze společnosti Pandalabs odhadují, že těmito podvodnými aplikacemi si kyberzločinci přišli minimálně na šest miliónů dolarů, tedy na více než 120 miliónů korun. Toto číslo však nemusí být ani zdaleka konečné, protože internetem koluje daleko více podvodných programů.

Podvodná kopie populární hry

Například minulý týden se ukázalo, že počítačoví piráti zneužívají i populární hru Flappy Bird. Podvodné verze tohoto titulu vypadají do posledního puntíku stejně jako originál. Dokonce mají na ploše i stejnou ikonu. Poznat je navíc není vůbec jednoduché, protože internetem kolují i neinfikované kopie Flappy Birdu. [celá zpráva]

Foto: mif, Novinky

Flappy Bird

„Falešné aplikace na rozdíl od těch legitimních zneužívají zpravidla mobilní přístroje k platbám za prémiové služby. Odesílání SMS zpráv na placená čísla lidé odhalí zpravidla pozdě, až po příchodu velmi vysoké faktury,“ varovali bezpečnostní experti z laboratoří TrendLabs.

Podvodné aplikace zatím bezpečnostní experti zachytili na přístrojích s operačním systémem Android. Podle nich se však kopie Flappy Birdu objevují především na různých diskuzních fórech a alternativních internetových tržištích, nikoli v oficiálním obchodu pro Android.

Lidé podceňují zabezpečení

Důvod, proč se počítačoví piráti stále častěji zaměřují na chytré telefony a počítačové tablety, je prostý. Zatímco na zabezpečení klasických počítačů si lidé již zvykli, ochrana mobilních přístrojů je většinou nijak netrápí. A právě to je kámen úrazu.

Na tabletu i smartphonu byl měl být samozřejmostí antivirový software. Vhodné je také stahovat aplikace pouze z legitimních zdrojů a v každém případě kontrolovat oprávnění, co který program může skutečně vykonávat bez autentizace majitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám