Hlavní obsah

Microsoft je ve čtvrtletí zpět v zisku, nesplnil však očekávání

Americká softwarová společnost Microsoft vykázala ve svém čtvrtém fiskálním čtvrtletí čistý zisk 4,97 miliardy dolarů (98,3 miliardy Kč) po ztrátě 432 miliónů USD ve stejném období loni. Výsledek však zaostal za očekáváním analytiků, zejména kvůli slabšímu prodeji softwaru Windows v důsledku globálního poklesu prodeje počítačů a mimořádným odpisům. Ty souvisejí s vysokými zásobami neprodaných tabletů Surface.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer.

Článek

Zisk na akcii v období duben až červen činil 59 centů. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters očekávali zisk 75 centů na akcii. Zisk byl horší i bez mimořádných odpisů, kdy dosáhl 66 centů na akcii.

Tržby se hlavně díky balíku aplikací Office zvýšily o deset procent na 19,9 miliardy USD. Analytici ale čekali 20,72 miliardy USD. Tržby z prodeje hlavního operačního systému Windows se snížily o šest procent. V dalších divizích, včetně herní divize Xbox, a v divizi Bing, která se jmenuje podle vyhledávače, tržby rostly.

Microsoft musel ve čtvrtletí zaúčtovat mimořádný odpis 900 miliónů USD kvůli snížení cen tabletů Surface RT. Microsoft zahájil prodej nového tabletu loni v říjnu spolu s operačním systémem Windows 8, avšak na trhu se tablet zatím příliš dobře neprodává. Microsoft proto snížil cenu přístroje o 150 dolarů na 349 dolarů.

Ve stejném období loni Microsoft vykázal ztrátu kvůli odpisu téměř celé hodnoty společnosti aQuantive. Microsoft koupil internetovou reklamní agenturu v roce 2007 za 6,3 miliardy USD. Koupě však nepřinesla Microsoftu očekávaný přínos a nevedla k předpokládanému růstu příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám