Hlavní obsah

Počítače budou během pěti let schopny používat čich i chuť

Počítače budou do pěti let vnímat chuť a zpracovávat čichové podněty. Budou interpretovat zvuky a fotografie podobně jako lidský mozek. Chytré mobilní telefony umožní přenášení hmatových vjemů. Uvádí to zpráva počítačové firmy IBM, která se každoročně zaměřuje na inovace, jež mají potenciál změnit způsob práce, života a komunikace lidí během následujících pěti let.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Počítače budou do pěti let vnímat chuť a čichové podněty, předpovídají vědci. Ilustrační foto.

Článek

Podle IBM se blíží počítačová éra kognitivních systémů. Nová generace počítačů by měla poznávat a vnímat svět takový, jaký skutečně je. "Tyto smyslové schopnosti nám pomohou více si uvědomovat, být produktivnější a usnadní nám myslet. Nebudou však přemýšlet za nás," uvedla IBM ve zprávě.

Mobilní telefony by měly například prostřednictvím různých vibrací zprostředkovat uživatelům hmatový vjem. Pomohou simulovat fyzický vjem skutečného dotyku daného materiálu.

Počítače budou schopny vnímat chuť  

Během příštích pěti let by počítače také měly být schopny dívat se na snímky a rozeznávat jejich obsah a vizuální data, rozlišovat jejich smysl podobně jako lidský zrak a interpretovat fotografii. Prostřednictvím chytrých čidel budou detekovat součásti zvuku jako tlak, vibrace a zvukové vlny na různých frekvencích. Tyto vstupní hodnoty budou interpretovat a tak předpovídat, například kdy v lese padnou stromy nebo kdy hrozí sesuv půdy.

Vědci v IBM rovněž zkoumají a vyvíjejí počítačový systém, který skutečně vnímá chuť. Systém rozloží ingredience na molekulární úroveň a smísí chemii potravinových směsí s "psychologickým podtextem" toho, jakým příchutím a aromatům dávají lidé přednost.

Firma dále předpověděla, že během příštích pěti let budou čidla zabudovaná do počítače nebo mobilu detekovat například zdraví člověka prostřednictvím rozboru jeho dechu nebo kvalitu zemědělské půdy podle jejího pachu.

Roboti se vyrovnají lidem

Velký pokrok by v následujících letech měli udělat také roboti. Vědci se je například snaží naučit rozpoznávat emoce. První stroje již na podzim sledovaly studenty amerických středních škol, aby zaznamenaly, kdy ztrácejí zájem a kdy je naopak hodina baví. [celá zpráva]

V řádu desítek let by měli být podle některých prognóz roboti schopni se vyrovnat lidem. „Technologie kráčí vpřed mnohem rychleji, než by si kdo před 40 lety mohl představit,“ prohlásil Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám