Hlavní obsah

Za stažení 30 písniček z internetu má muž zaplatit 13,4 miliónu korun

Washington

Odškodnění 675 tisíc dolarů, tedy více než 13,4 miliónů korun, má zaplatit Američan Joel Tenenbaum za to, že si z internetu stáhl tři desítky skladeb. Pokuta je tak vysoká, protože muž následně skladby také sdílel. Verdikt vynesla podle agentury DPA americká federální soudkyně, která tak potvrdila verdikt soudu nižší instance z roku 2009.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soudkyně svůj výrok zdůvodnila tím, že ji výše náhrady nepřijde nepřiměřená. Maximální pokuta, kterou americké soudy mohly Tenenbaumovi udělit je totiž 4,5 miliónu dolarů, tedy 150 000 dolarů (téměř tři milióny korun) za jednu staženou a sdílenou píseň. Takhle Tenenbaum zaplatí "jen" 22 500 dolarů (447 000 korun) za nahrávku.

Sdružení amerických nahrávacích společností (RIAA) vyjádřilo s verdiktem spokojenost. Dnes osmadvacetiletý muž se k němu zatím nevyjádřil. Ke stejné pokutě byl Tenenbaum odsouzen již v roce 2009. O rok později ji jiný soud snížil na desetinu, nyní se její hodnota vrátila na původní výši.

Podobný verdikt padl v USA už v roce 2009. Federální soud shledal Američanku Thomasovou-Rassetovou ze státu Minnesota vinnou za to, že si z internetu nelegálně pomocí sítě Kazaa v roce 2005 stáhla 24 hudebních skladeb. Přestože zakoupení každé z nich by ji vyšlo na 99 centů, soudce vyměřil ženě za každý titul pokutu 80 000 dolarů. Dohromady tak odškodnění činilo přes 35 miliónů korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám