Hlavní obsah

Hackeři napadli web Intergramu a zveřejnili jejich databázi

Hackeři v noci ze čtvrtka na pátek napadli web kolektivního správce autorských práv Intergram. Na internetové stránky umístili svůj vzkaz a zmocnili se databáze společnosti, kterou zveřejnili na jednom ze serverů určených ke sdílení dat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Úvodní stránka webové prezentace Intergramu se jeví jako nezměněná. Po kliknutí na nějaký z odkazů se ale návštěvníkovi stránek zobrazí černě podbarvený vzkaz podepsaný skupinou Anonymous. "Odstraníme staré mocenské struktury a obchodní mechanismy, protože se ukázaly být nefunkčními a brzdí rozvoj lidského druhu. Tohle je jenom počátek našeho konání, v následujících dnech a měsících se bude veškerá aktivita Anonymous na území ČR i po celém světě stupňovat," uvedli hackeři ve vzkazu umístěném na web Intergramu.

Zaměstnanci Intergramu v pátek dopoledne o napadení stránek nevěděli. Na dotaz ČTK odpověděli, že jim web funguje. Další reakci společnosti podle svých slov nepřipravují.

Svým jednáním se čeští hackeři zřejmě připojili k výzvě mezinárodního uskupení Anonymous, které slíbilo každý pátek napadnout internetové stránky s cílem vystrnadit z celosvětové počítačové sítě "zkorumpované korporace a vládní systémy". [celá zpráva]

Vzdor proti ACTA

Hackerský útok na web kolektivního správce autorských práv pravděpodobně souvisí s protesty proti mezinárodní smlouvě ACTA. Tu na konci ledna v Tokiu podepsali zástupci celkem 22 států Evropské unie, včetně České republiky. Podpis, který na dohodu připojili mimo jiné i zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabývá rovnou právní účinnosti. O nové legislativě bude nejprve ještě jednat Evropský parlament.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy, Japonsko, Austrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.

Podle zástupců hackerského hnutí Anonymous legislativní schválení této dohody povede k cenzuře internetu. [celá zpráva]

K sídlu Intergramu půjdou v sobotu odpůrci ACTA, kteří si na první víkendový den naplánovali protestní pochod Prahou. Demonstranti se sejdou odpoledne na náměstí Jiřího z Poděbrad, odkud půjdou také k sídlu české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) a budově Ochranného svazu autorského (OSA). Pokusy o regulaci právního prostředí internetu podle nich "hrají do karet" právě těmto společnostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám