Hlavní obsah

Vypínání pirátských serverů v ČR zatím nebude, útoky ale ano

Právo, Jakub Troníček

Po nedávném zátahu novozélandské policie na server Megaupload.com a jeho následném vypnutí omezují své služby i další velké sdílecí stránky po celém světě. Serverům v České republice zatím ale podle všeho nebezpečí vypnutí nehrozí, na rozdíl od zahraničí totiž u nás platí jiná legislativa.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právu to vysvětlil šéf policejního odboru pro potírání internetové kriminality Karel Kuchařík s tím, že zatímco např. v USA za nelegální obsah na sdílecích serverech nese veškeré riziko jejich provozovatel, v České republice je za něj zodpovědný uživatel, který ho na server nahrál.

„Jiné by to bylo ale v případech, kdyby vlastník autorských práv provozovatele na nelegální sdílení díla upozornil a server by ani po takovém upozornění nijak nereagoval a dotyčný soubor nesmazal. Taková situace už by se dala považovat za napomáhání k trestnému činu,“ řekl Kuchařík. Zároveň ale dodal, že v ČR většinou provozovatelé serverů jako např. Ulož.to na podobné podněty reagují kladně.

Předmětem dalších analýz teď podle Kuchaříka bude problematika vyhledávání na sdílecích serverech.

„Je otázkou, zda možnost vyhledávání a kategorizace obsahu nevypovídá o tom, že podobné služby slouží primárně ke sdílení nelegálního obsahu. Vyhledávání by mělo být každopádně eliminováno,“ poznamenal Kuchařík.

I v této souvislosti prý teď čeští policisté čekají na informace od zahraničních kolegů týkající se postupu úřadů v kauze Megaupload.com.

Šéf policejních bojovníků proti internetovým pirátům zároveň uvedl, že odvetných útoků hackerů, podobných tomu ohlášenému na sobotu, kdy chce hnutí Anonymous napadnout celosvětovou sociální síť Facebook, bude v budoucnu s největší pravděpodobností přibývat. „Stalo se to určitou formou protestu,“ poznamenal Kuchařík.

ČR se proti hackerům bude bránit z Brna

Ty nejdůležitější sítě nutné pro chod České republiky má přitom proti hackerským útokům v budoucnu chránit specializované centrum kybernetické bezpečnosti, které v současné době vzniká v Brně. Naplno má začít fungovat v roce 2015 a státní kasu přijde téměř na čtvrt miliardy korun.

Spadat bude pod Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který strategii boje proti internetovým pirátům převzal loni od ministerstva vnitra.

Uvedl to šéf NBÚ Dušan Navrátil s tím, že zároveň s budováním centra úřad pracuje i na zcela novém zákonu o kybernetické bezpečnosti, jehož věcný záměr chce vládě předložit v březnu.

Právě nový zákon má mimo jiné stanovit přesný rozsah pravomocí a oprávnění nového centra, ředitel NBÚ už ale teď vyvrací, že by jeho pracovníci v případě ohrožení mohli vypnout celou síť.

„Žádné červené tlačítko, které by vypínalo internet, rozhodně mít nebudeme. Budeme působit spíše preventivně, a pokud už dojde k napadení, budeme hledat řešení,“ vysvětlil Navrátil.

Zároveň dodal, že centrum bude primárně dohlížet nad tzv. kritickou kybernetickou infrastrukturou, do které kromě sítí jednotlivých státních úřadů spadají také např. servery strategických energetických podniků, centrální banky, nemocnic nebo systém datových schránek.

V Národním centru kybernetické bezpečnosti bude podle Navrátila pracovat 34 špičkových IT odborníků, kteří budou v rámci směnného provozu nepřetržitě monitorovat dění na českých serverech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám