Hlavní obsah

Putin odmítl cenzuru internetu v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní stát by neměl omezovat svobodu internetu, prohlásil ruský premiér Vladimir Putin. Podle agentury Reuters se očividně snažil rozptýlit obavy z toho, že by vláda před letošními parlamentními a nadcházejícími prezidentskými volbami mohla zakročit proti opozici.

Článek

Putin, dlouholetý důstojník sovětské tajné služby KGB, vysvětlil, že vláda původně zamýšlela svobodu internetu ohraničit. Dodal ale, že by takový krok byl morálně špatný. "Zavádět kontroly je možné vždy, ale otázka je, zda má stát právo zasahovat," řekl Putin studentům jisté střední školy, kterou u příležitosti začátku školního roku navštívil.

V Rusku je internet jednou z posledních bašt svobodného projevu, protože většinu médií kontroluje stát a pouliční demonstrace jsou přísně omezovány, připomněla agentura Reuters.

Obavy z utažení šroubů necenzurovaného internetu se prohloubily během takzvaného arabského jara, kdy se protivládní demonstrace svolávaly přes sociální sítě. Ruské tajné služby tehdy tvrdily, že nekontrolované používání komunikačních služeb typu Gmailu, Hotmailu nebo Skypu může ohrozit národní bezpečnost.

Tvrdou kontrolu internetu již dříve odmítl prezident Dmitrij Medveděv, který internet k propagaci svého úřadu hojně využívá. Vyzval ale k diskusi o tom, jak se vypořádat s jasně nelegálním obsahem, jako je například dětská pornografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám