Hlavní obsah

K užívání internetu bude možná třeba pas, tvrdí expert

Právo, mcm

Internetová policie, digitální pasy pro přístup na světovou síť i kyberzločin jako součást virtuální reality – tak vidí budoucnost internetu ruský antivirový expert Jevgenij Kasperskij.

Foto: Profimedia.cz

Posledních pět let je podle Kasperského zlatým věkem kybernetické kriminality.

Článek

„Nelze odstranit kybernetický zločin, jako není možné odstranit fotbalové chuligánství. Je zapojen do kybernetického světa, tak, jako je (zločin) integrován do reálného světa,“ řekl šéf firmy Kaspersky Labs podle webové stránky EUObserver na konferenci o kybernetické bezpečnosti v Bruselu.

Proto jsou podle něj nutné jednotné zákony pro internet, světová policie a také internetové pasy, které umožňují přístup na světovou síť a mohou být odebrány těm, kdo ho zneužívají. Jiní experti označili jeho názory za zjednodušující a tvrdí, že mnohé vyřeší rozvoj technologií. Jesus Villasante z Evropské komise připomněl, že něco jako digitální pas už vlastně existuje při přístupu k bankovním účtům či k chráněným komunikačním spojením. Totožnost tam však není určena jménem či fotkou, ale také tím, co člověk na internetu dělá, jaké služby používá, s kým mluví, co čte. „To se bude muset odrazit i v legislativě,“ dodal.

Kasperskij označil posledních pět let za zlatý věk kybernetické kriminality. Na adresu ruských hackerů řekl: „Čtu jejich blogy. Oni to nepovažují za zločin. Jejich cílem prý jsou jen lidé vně Ruska, což znamená, že zisky jsou jakýsi druh „investic“ do místní ekonomiky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám