Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší videokameru

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem jara uvedli výrobci na trh řadu nových videokamer. Ty jsou proti svým předchůdcům levnější, kompaktnější a nabízejí lepší obrazovou kvalitu. Poradíme, jak se vyznat v jednotlivých parametrech a které zařízení si vybrat.

Foto: Profimedia.cz

Vedle vzhledu a ceny kamery je dobré vybírat také podle kvality záznamu daného přístroje.

Článek

Výběr kamery začíná už u jejího vzhledu, respektive ergonomie. Přístroj by měl pohodlně padnout do ruky a neměl by být příliš těžký. Velice důležité je také rozmístění jednotlivých tlačítek, aby se dobře ovládala. Obzvláště to platí o ovládacích prvcích pro přiblížení a oddálení.

Jednotlivé videokamery se od sebe liší kvalitou záznamu. O tom rozhoduje především typ snímače, jehož pomocí je obraz zachycován. Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá především natáčení při horších světelných podmínkách.

Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem. Ten proti technologii CMOS nabízí věrnější podání barev, díky čemuž natočené video více odpovídá realitě. Ceny těchto kamer začínají už na čtyřech tisících korun. Stejnou kvalitu obrazu slibují MOS snímače.

Nejlepší obraz nabízejí poloprofesionální přístroje, které jsou vybaveny hned několika CCD nebo MOS senzory. Jejich cena se však pohybuje v řádech několika desítek tisíc.

Bez paměti to nejde

Kromě kvality obrazu hraje důležitou roli u videokamer také způsob, jakým se ukládají data. Jedněmi z nejrozšířenějších jsou modely, které nahrávají data na paměťové karty. Popularitu si získaly především díky nízké pořizovací ceně. Navíc nejsou tak náchylné na poškození, na rozdíl od konkurenčních řešení. Nevýhodou je nízká kapacita paměťových karet, která dovolí uložit v nejvyšší kvalitě jen pár hodin záznamu.

Lépe jsou na tom s velikostí úložného prostoru kamery, které zaznamenávají data na pevný disk. Ty umožňují ve srovnání s modely se záznamem na paměťové karty uložit až desetkrát více videí. Pevné disky ale potřebují šetrnější zacházení, protože otřesy a pády je mohou poškodit.

Jen pár modelů ukládá data na mini DV kazety. Před několika lety patřil tento formát k nejrozšířenějším, nyní ale ustupuje do pozadí. Výrobci upřednostňují záznam na paměťové karty nebo pevný disk díky jejich nesporným výhodám. Zakoupit je možné také výběhové modely se záznamem na DVD disk. Ty se ale na trhu příliš neuchytily, protože většina z nich měla zásadní nevýhodu – hluk optické mechaniky je zachycen i na samotné nahrávce. Odstranit ho je možné jen velice obtížně pomocí editačních programů v počítači.

Před koupí je vhodné si ověřit, jak dlouho vydrží kamera pracovat na baterii. Výdrž některých modelů totiž činí pouhou hodinu, což může být především na dovolené velký problém. Obzvláště to platí, pokud akumulátor není možné vyměnit svépomocí za jiný.

Vyzdvihnout zaslouží také kamery, které se chlubí zvýšenou odolností. Takovým modelům nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné točit za prudkého deště, pod vodou, na horách i na plážích či v poušti.

Genius G-Shot HD500: cena hraje prim

Jednou z nejlevnějších kamer na tuzemském trhu je model Genius G-Shot HD500. Pořídit ji je možné už za necelé dva tisíce korun.

Je schopna natáčet videa v rozlišení 1280x720 obrazových bodů při 30 snímcích za sekundu. Ve stejném rozlišení dokáže přístroj vytvářet i klasické fotografie. Uvnitř přístroje je pětimegapixelový CMOS snímač.

Foto: Novinky

Genius G-Shot HD500

Přístroj má problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb.

Ostření videokamery Genius G-Shot HD500 je navíc poměrně pomalé, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: kvalita videa za horších světelných podmínek
  • Cena: 1700 Kč

Samsung HMX-E10: vejde se do každé kapsy

Kategorii nejkompaktnějších přístrojů zastupuje videokamera Samsung HMX-E10, která není o moc větší než obyčejný mobilní telefon. Dominantním prvkem zařízení je displej, který má úhlopříčku 2,47 palce.

Novinka dokáže natáčet videa ve Full HD rozlišení, tedy 1920x1080 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Samsung HMX-E10

Samsung HMX-E10 je vybaven osmimegapixelovým CMOS senzorem. Přesto kamera zvládá celkem obstojně natáčení rychlejších přechodů a akčních scén. Natáčení v noci nebo šeru je ale spíše průměrné.

  • Klady: stylový vzhled
  • Zápory: cena ve srovnání s konkurencí
  • Cena: 4000 Kč

Canon Legria FS406: zlatá střední cesta

Především zajímavým poměrem cena/výkon se snaží zaujmout videokamera Canon Legria. Ta je vybavena CCD senzorem s rozlišením 0,8 megapixelu. Relativně nízké rozlišení však neubírá kvalitě natočeného videa, a to především díky použitému snímači.

Foto: Novinky

Canon Legria FS406

Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SDHC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 32 GB. Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou 2,7 palce. Ten je navíc opatřen antireflexní vrstvou, díky čemuž je na monitor dobře vidět i na přímém slunci.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: nízké rozlišení snímače
  • Cena: 5300 Kč

Panasonic HDC-SDT750: video ve třetí dimenzi

Panasonic HDC-SDT750 je jednou z mála videokamer na tuzemském trhu, která je schopna zaznamenávat trojrozměrný obraz.

Foto: Novinky

Panasonic HDC-SDT750

3D videa dokáže kamera natáčet díky speciálnímu snímatelnému objektivu. Po jeho odpojení dokáže přístroj zaznamenávat „obyčejný“ 2D obraz ve vysokém rozlišení. Trojrozměrné nahrávky je možné přehrávat pouze na televizorech a počítačích, které 3D technologii podporují.

  • Klady: možnost natáčení 3D videa
  • Zápory: kvůli odnímatelnému objektivu je kamera poměrně rozměrná
  • Cena: 22 000 Kč

Nokia N8: video ve vysokém rozlišení z mobilu

S nahráváním videa si dokáže obstojně poradit i fotomobil, jakým je například Nokia N8.

Ta je vybavena 12megapixelovým fotoaparátem s xenonovým bleskem, který dokáže natáčet videa ve vysokém rozlišení. Jejich kvalita přitom není vůbec špatná, dokonce se může měřit se záznamem z klasických videokamer.

Foto: Novinky

Nokia N8

Data přístroj ukládá na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB. Tu je navíc možné dále rozšířit pomocí micro SDHC karet. Pro úplnost dodejme, že telefon má 3,5palcový displej s rozlišením 360x640 obrazových bodů, procesor s taktem 680 MHz a 256MB operační paměť.

  • Klady: kvalita videa
  • Zápory: cena proti obyčejným videokamerám
  • Cena: 7700 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám