Hlavní obsah

Pentagon zakázal zaměstnancům hledat na webu zprávy o japonské pohromě

Novinky, Miloslav Fišer

Katastrofa v Japonsku je jednou z nejsledovanějších událostí poslední doby. To se ale nelíbí šéfům Pentagonu, protože zaměstnanci amerického ministerstva obrany většinu pracovní doby stráví na internetu hledáním informací o aktuální situaci v postižené zemi. Proto Pentagon zakázal na některé weby zcela přístup, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Budova Pentagonu ve Washingtonu

Článek

Z pracovních počítačů Pentagonu se aktuálně není možné připojit například na stránky YouTube, Amazon, či Associated Press (AP). Ve chvíli, kdy se lidé pokusí tyto stránky v internetovém prohlížeči načíst, objeví se pouze výrazná červená hláška „internetová stránka byla zablokována“.

Podle Velitelství pro kybernetické operace má blokace webů logické opodstatnění. „Zvědavost zaměstnanců dychtících po informacích o situaci po zemětřesení a tsunami v Japonsku výrazně zatěžuje naši armádní síť v Pacifiku, která je již tak dost vytížená,“ uvedlo v prohlášení velitelství Pentagonu.

Do kdy budou webové stránky blokované, zatím Pentagon neuvedl. Jisté ani není, zda je má v budoucnu v plánu opět svým zaměstnancům zpřístupnit.

Po silném zemětřesení a následné ničivé vlně tsunami Japonsko čelí nejen jaderné, humanitární, ale i ekonomické krizi. Japonské akcie se propadly o více než deset procent a podle odborníků oslovených agenturou Reuters přijde obnova oblastí na nejméně 180 miliard dolarů (3,1 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Japonské akcie spadly o deset procent

Japonské akcie během úterý zareagovaly na další explozi v jaderném komplexu Fukušima. Oslabily o 10,6 procenta. Trh se obává vývoje po explozi a zvýšení...

Výběr článků

Načítám