Hlavní obsah

Skype prodán, budoucnost programu je nejasná

Aktualizováno

Společnost Skype, která provozuje stejnojmennou oblíbenou telefonní službu, mění majitele. Americká firma eBay se dohodla na prodeji zhruba 65 procent akcií soukromým investorům, mezi kterými je například spoluzakladatel Netscape Marc Andreessen. Není jasné, zda bude služba dál fungovat stejně, její provoz v současné podobě totiž nebyl pro dosavadního vlastníka mimořádně výdělečný, spíše naopak.

Článek

Skupina soukromých investorů v čele se společností Silver Lake a dále firmami Index Ventures, Andreessen Horowitz a Canada Pension Plan Investment Board zaplatí za 65procentní většinový podíl ve Skype zhruba dvě miliardy dolarů, z toho 1,9 miliardy dolarů dostane eBay hotově, na 125 miliónů dolarů bude mít od kupujících směnku.

Celkem dohoda oceňuje hodnotu firmy Skype na asi 2,75 miliardy dolarů (zhruba 49,1 miliardy Kč), eBay si ve Skype nechá 35procentní podíl. Kontrakt by měl být uzavřen ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Když firma eBay v roce 2005 Skype kupovala, zaplatila 3,1 miliardy dolarů, cenu tehdy vyšponovalo přetahování s Googlem a Yahoo.

Naděje na vysoké zisky se ale společnosti eBay nenaplnily. Návratnost investice se přes vysoký počet uživatelů ukázala jako velmi pomalá vzhledem k tomu, že Skype je zdarma a lze jej jen velmi těžko využít k reklamě.

Skype ohrožuje spor o klíčovou technologii

Skype vznikl před pěti lety jako skandinávská společnost, kterou založili Švéd, Dán a skupina estonských programátorů. Klienti Skypu připojení k internetu si mohou mezi sebou telefonovat zdarma, což pomohlo ke značnému rozšíření služby. Za poplatek je pak možné spojení i s běžnými telefonními sítěmi.

V České republice má Skype kolem tří miliónů uživatelských účtů. Vzhledem k počtu internetových přípojek patří Češi podle firmy k největším uživatelům programu na světě.

Firma eBay se nedávno dostala do sporu se zakladateli Skype firmou Joltid. Ta sice prodala službu Skype, ovšem nikoliv technologii, na které program běží. Software Global Index, který využívá technologii peer-to-peer, nadále zůstal ve vlastnictví Joltidu, který jej firmě eBay pronajímal. [celá zpráva]

Nyní není jasné, jak se ke sporu postaví noví vlastníci. Je možné, že se pokusí vytvořit novou technologii zajišťující komunikaci klientů Skype, to si však s největší pravděpodobností vyžádá významné změny v architektuře programu, a tím dost možná i komplikace pro uživatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Komunikačnímu programu Skype hrozí konec

Komunikační služba Skype, kterou používají milióny lidí po celém světě k telefonování po internetu, možná přestane fungovat. Společnost eBay, která nyní Skype...

Výběr článků

Načítám