Hlavní obsah

V USA vyšetřují krádež údajů ze 130 miliónů kreditních karet

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americké ministerstvo spravedlnosti odhalilo případ krádeže totožnosti na internetu, který označuje jako největší svého druhu. Ukradena byla čísla a další identifikační údaje přibližně 130 miliónů platebních karet z počítačových systémů firem Heartland Payment Systems, 7-Eleven a Hannaford Bros.

Foto: Novinky

Článek

Ze spáchání největší loupeže v dějinách USA je zatím obviněn nejmenovaný muž z Miami a dva počítačoví hackeři. Podle agentury Bloomberg má před soudem stanout osmadvacetiletý Albert Gonzales. Hackeři, s nimiž spolupracoval, pocházejí z Ruska, nebo z nějaké Rusku blízké země.

Obvinění podle připravované obžaloby ukradli údaje z obchodních společností Heartland Payment Systems Inc., 7-Eleven Inc., Delhaize Group’s Hannaford Brothers Co. a dalších dvou menších firem. Údaje týkající se tak obrovského množství kreditních karet začali krást už v prosinci 2007.

“Toto vyšetřování dokazuje schopnost orgánů činných v trestním řízení odhalovat a sledovat aktivity hackerů po celém světě," prohlásil státní návladní Ralph Marra.

Obviněným hrozí 25 let ve vězení

Gonzales vystupující na internetu pod přezdívkami "segvec", "soupnazi" a "j4guar17" používal se svými společníky hackovací techniku označovanou jako "SQL injection attack". S její pomocí pronikali do počítačových sítí, kde pak sbírali údaje o kreditních a debetních kartách. Podle vyšetřovatelů trio hackerů používalo také sofistikované maskovací techniky, aby své akce zakryli a zabránili odhalení svých průniků bezpečnostními programy.

Gonzalesovi, který je nyní ve vazbě, hrozí trest až 20 let odnětí svobody za počítačovou loupež a navrch dalších pět let za obvinění z konspirace a také zaplacení pokuty ve výši 250 000 dolarů. Gonzales byl odhalen již v roce 2008, ale rozsah jeho činnosti byl zjišťován postupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám