Hlavní obsah

Celoroční tržby Microsoftu poprvé od roku 1986 klesly

– Seattle • Aktualizováno

Tržby amerického softwarového gigantu Microsoft se v uplynulém finančním roce snížily o tři procenta na 58,4 miliardy dolarů (1,05 bilionu korun). Vykázaly tak první pokles od vstupu firmy na burzu v roce 1986. Oznámila to v noci ze čtvrtka na pátek společnost. Dodala, že celoroční zisk klesl o 17 procent na 14,6 miliardy dolarů.

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí končícím v červnu se zisk propadl dokonce o 29 procent na 3,05 miliardy dolarů kvůli slabé poptávce po osobních počítačích. Čtvrtletní tržby se snížily o 17 procent na 13,1 miliardy dolarů, napsala agentura AP.

Výsledky odráží úzké propojení hospodaření Microsoftu s trhem osobních počítačů. Ten by měl letos podle odhadů vykázat první pokles od roku 2001. Zákazníci totiž omezují nákupy nových počítačů v důsledku světové hospodářské krize.

Podle finančního ředitele Chrise Liddella si nicméně společnost s ohledem na ekonomické podmínky vedla v posledním čtvrtletí dobře. "Jsme silnější firmou, než jsme byli před rokem," uvedl. "Ekonomika nicméně zůstává obtížná," dodal.

Microsoft uvede v říjnu na trh novou verzi operačního systému Windows. Liddell však upozornil, že tento krok sám o sobě nevyvolá oživení prodeje osobních počítačů. Microsoft doufá, že nový operační systém Windows 7 bude mít na trhu větší úspěch než jeho předchůdce Windows Vista, který si proti dřívější verzi XP nezískal mezi zákazníky velkou oblibu.

Microsoft se nyní kvůli slábnoucím tržbám soustředí na kontrolu nákladů. Firma již v lednu oznámila, že musí poprvé přikročit k masovému propouštění a zrušit 5000 pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám