Hlavní obsah

Papírovou podobu dokumentů na úřadech nahradí ještě letos elektronická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady veřejné správy a soudy mají ještě letos začít vést větší část dokumentů v elektronické podobě, která má nahradit jejich papírovou formu. Zavedení takzvané elektronické spisové služby přináší vládní novela zákona o archivnictví, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Foto: Profimedia.cz

Podle ministerstva vnitra se elektronickými formuláři ušetří peníze za poštovné, za které úřady podle odhadů zaplatí kolem dvou miliard korun ročně.

Článek

"Dokumenty, které úřad či soud obdrží v listinné podobě, budou pokud to jejich povaha umožní, převáděny do digitální podoby," uvedl k cílům novely ministr vnitra Martin Pecina. Úřady začnou dokumenty od července rovněž posílat prostřednictvím systému datových schránek.

Týkat se to bude státních úřadů, obce, kraje a soudy se budou muset k systému připojit až od listopadu. Podle ministerstva vnitra se tím ušetří peníze za poštovné, za které úřady podle odhadů zaplatí kolem dvou miliard korun ročně.

Elektronické zasílání, které se podobá e-mailové poště, má být přes nesouhlas ministerstva financí hrazeno ze státního rozpočtu. "Užívání datových schránek v případě, že jednou ze stran, odesílající či přijímající, bude orgán veřejné moci, tak bude pro držitele datových schránek zcela zdarma," uvedl Pecina.

Datových schránek bude podle něj možné využít také pro komunikaci mezi soukromými subjekty, avšak až od počátku příštího roku. "Z provozních důvodů bude do 30. června příštího roku sloužit pouze pro zasílání faktur a jiných obdobných žádostí o zaplacení," uvedl ministr. Tato služba ale bude zpoplatněna, podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám