Hlavní obsah

Hackeři začali napadat i české uživatele Facebooku, kradou jim data

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká komunita uživatelů služby Facebook je v ohrožení. Od pondělí se totiž jejich schránky se zprávami plní falešnými vzkazy od známých, které mají uložené ve svém kontaktním seznamu. Z nich se může do počítače nainstalovat trojský kůň, který sbírá citlivé informace o uživateli. Podobné masivní útoky se administrátoři serveru přitom snaží odrážet už od poloviny května.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled nemusí lidé falešnou zprávu ve své schránce vůbec poznat.

Článek

Podle administrátorů serveru nemusejí lidé falešnou zprávu na první pohled vůbec poznat. Ve chvíli kdy ale na falešný vzkaz ve své schránce kliknou, může se nainstalovat trojský kůň, který bude v počítači sbírat citlivé údaje o uživateli, jako jsou například čísla a hesla k bankovním účtům.

Po otevření zprávy se navíc dokáže tento vzkaz automaticky rozeslat vašim blízkým, které máte uložené v adresáři na Facebooku. Pokud přátelé kliknou na falešnou zprávu, která se tváří jako kdybyste ji odeslali vy, celý scénář se opakuje.

Hackeři se snaží získat i osobní údaje o uživateli

V polovině května se navíc hackeři zaměřili na osobní údaje uživatelů služby Facebook, které se snažili od lidí vylákat pomocí phisingových útoků. Ty jsou pro počítačové piráty podle analytika Grega Daye doslova zlatý důl. Mohou s nimi totiž obchodovat, nebo dokonce vytvořit fiktivní identity, s jejichž pomocí budou páchat další trestnou činnost. [celá zpráva]

Hackeři se snažili vylákat hesla k účtům pomocí odkazu na falešné internetové stránky, které vypadaly jako uvítací stránky této služby. Ve chvíli, kdy se uživatel snažil ke svému účtu připojit, v podstatě počítačovým hackerům přímo prozradil svoje heslo.

Uživatelé stále nejsou v bezpečí

Bezpečnostní experti vyzývají všechny uživatele k obezřetnosti. I když se totiž administrátoři Facebooku snaží podvodné weby co nejrychleji blokovat a všemožně upozorňovat uživatele na hrozící nebezpečí, počítačoví piráti jsou vždy o krok napřed.

„Podvodných stránek jsou tisíce a není v našich silách je zablokovat všechny. Na své bezpečí musí dbát především uživatelé, kteří musí dobře sledovat, kam zadávají svoje přihlašovací údaje," uvedl jeden z administrátorů serveru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám