Hlavní obsah

Lidé na vozíku se opět postaví díky novým robotickým nohám

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nejrůznějších výzkumů se lidé, kteří přišli o nohy, těžko vyrovnávají s životem na kolečkovém křesle. Proto americká společnost Exmovere Holdings vytvořila unikátní vozítko, díky kterému se budou moci opět postavit. Kromě snazší mobility by jim nové robotické nohy měly pomoci zmírnit psychické frustrace z vozíků.

Foto: Profimedia.cz

Speciální robotické tělo by mělo zmírnit psychické dopady na postižené lidi, kteří jsou připoutáni na kolečkové křeslo.

Článek

„Psychologický dopad je u nového robotického vozítka na postiženého jedince velice pozitivní. V přímeném postoji totiž může snadněji komunikovat se svými kolegy, nebo obsluhovat nejrůznější zařízení, na které by jinak z kolečkového křesla nedosáhl,“ uvedl CEO společnosti Exmovere Holdings David Bychkov.

Foto: Archiv, Novinky

Díky robotickému tělu mohou postižení lidé obsluhovat například kopírku, na kteoru by z kolečkového křesla nedosáhli.

Robotické nohy jsou v podstatě sestrojeny ze dvou hlavních částí. V jedné jsou uzavřené nohy. Tento vrchní díl zároveň slouží jako podpěra celého těla. Na spodní části jsou poté přimontovány dvě kola, podobně jako je tomu u speciálních elektrických dvojkolek, které se dnes již běžně prodávají.

Foto: Profimedia.cz

Speciální robotické chodítko funguje na podobném principu jako elektrické dvoukolky.

Speciální robotické chodítko se ovládá přitom velice jednoduše. Ve chvíli, kdy chce jet dopředu nebo dozadu, se jednoduše v tomto směru mírně nahnete. Podobně je tomu i při zatáčení.

Elektrické chodítko pracuje na speciální vestavěnou baterii. Podle Bychkova by mělo vydržet na jedno nabití jezdit v kuse minimálně celý den. V noci jej majitel uklidí do speciální dokovací stanice, kde se přes noc zcela nabije.

Foto: Profimedia.cz

Speciální chodítko se bude prodávat i se speciální stanicí, pomocí které se bude nabíjet jeho baterie.

Výrobce zatím nedokázal předpovědět, kdy se bude chodítko masově vyrábět, ani jaká bude jeho koncová cena. Podle psychologů a lékařů, kteří na vozítku spolupracovali, o něj ale bude veliký zájem.

Podle počítačových vizionářů se navíc blíží doba, kdy budou jednotlivé části lidského těla vylepšovány hardwarovými součástkami. Tomu nasvědčují také plány výrobců, kteří již nyní pracují na robotickém srdci, či speciálním oblečku pro důchodce.

Nemocné srdce vyměníme za robotické
Již nyní existují robotické náhražky lidských orgánů, jako je například umělé srdce, které vyrobili francouzští vědci.Přístroj z polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocí několika elektronických senzorů. Pořizovací cena umělého srdce je 150 000 euro.:. Schéma robotického srdce. Foto: ArchivPři jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického a leteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinak zemřeli, se má dostat do dvou let.
Robotický obleček pro staré a nemohoucí
Důchodový věk se neustále zvyšuje, a tak by se zanedlouho mohlo stát, že se starší pracující občané zaslouženého odpočinku ani nedočkají. Svérázně se s tímto problémem rozhodli bojovat japonští vynálezci. Vyrobili speciální robotické tělo, které si starší jedinci jednoduše navléknou na sebe jako oblečení.:. Robotický oblečekFOTO: ProfimediaRobotické tělo by mělo podle jeho tvůrců ulevit bolavým a starým kloubům. Nejen v Japonsku by tak důchodci mohli obdělávat pole a pracovat i ve velice vysokém věku. Využití by svalnaté tělo Terminátora mohlo mít samozřejmě také v lékařství. Ochrnutí pacienti by se tak mohli opět běžně pohybovat. Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození.
Mechanické chodítko od Hondy
Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození. Zařízení, které nyní testují dělníci v automobilce, mohou podle Ašihary používat například lidé, kteří jsou nuceni stát v dlouhých frontách nebo se živí roznáškami. Chodítko je opatřeno počítačem, motorkem, bateriemi a senzory, které snímají pohyb uživatele.:. Mechanické chodítko od Hondy nadnáší lidskou váhu a snižuje tlak na kolena.foto: ČTK/APDruhý největší japonský výrobce aut ještě nestanovil cenu nového výrobku, ani nemá úplně jasno o jeho výrobě. Očekává se ale, že o mechanické chodítko bude v Japonsku velký zájem, protože japonská společnost je jednou z nejrychleji stárnoucích na světě.

V roce 2050 budou roboti téměř srovnatelní s lidmi

Informační technologie prožívají v posledních několika dekádách velký rozkvět. Procesory se zmenšují, zvyšuje se jejich výkon a dokážou zpracovat více vláken najednou. S tímto tempem se dá jen stěží odhadnout, co bude za několik desítek let.

Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, se o to již dříve pokusil a předpověděl veliké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a schopnosti počítačů vnímat reálný svět.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ prohlásil Rattner.

Reklama

Související témata:

Související články

Robot Asimo se dá ovládat pouhou myšlenkou

Otevření dveří nebo zapnutí televizoru může být i pro starší či tělesně handicapované lidi velkým problémem. Jejich potíže se rozhodli vyřešit japonští vědci,...

Výběr článků

Načítám