Hlavní obsah

ČT by ráda vybírala poplatky i za počítač s internetem

Novinky, ČTK, mif, jas
Aktualizováno

Česká televize (ČT) opět zvažuje, zda by se neměl v budoucnu platit televizní poplatek za každý počítač, který je schopný příjmu TV programů přes internet. Dosud se platí poplatky pouze za počítače vybavené televizní kartou či digitálním tunerem, a to pouze tehdy, pokud je jediným zařízením schopným v domácnosti přijímat TV programy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zprávy České televize lze sledovat na počítači i prostřednictvím internetu.

Článek

"Návrh na zpoplatnění počítačů i bez televizní karty existuje. Díky rozvoji televizních technologií mohou uživatelé na internetu sledovat vysílání v prakticky totožné kvalitě, jako v televizi. ČT24 můžeme sledovat v současné době různými způsoby, stejně jako další internetová vysílání. Proč by tedy neměl internetový divák platit poplatek, když jej platí běžný televizní divák?“ řekl Novinkám Ladislav Šticha, mluvčí ČT.

Na rozdíl od televizního signálu lze ale každou internetovou stránku, tedy i web ČT24 snadno zpoplatnit pro individuální zájemce.

Ministerstvo kultury je proti

Ministerstvo kultury ale bude v rámci novely mediálních zákonů navrhovat, aby zůstal zachován současný stav. Vyplývá to z vyjádření zástupců obou institucí.

"Hodláme zachovat úpravu jako nyní, ale ještě nemáme reakci z České televize. V pracovní verzi, kterou máme na stole, nechceme TV vysílání šířené internetem zpoplatnit. Ale je to pracovní návrh," řekla v úterý účastníkům konference tel.con spectrum vrchní ředitelka sekce ministerstva kultury Petra Smolíková.

Co si o návrhu myslí poslanci
"Je to pro mě úplně nová informace,“ řekl Novinkám místopředseda sněmovní komise pro sdělovací prostředky a šéf poslanců ČSSD Michal Hašek."Česká televize (ČT) se v minulých letech vždy dočkala velmi vstřícného postoje Sněmovny. Navíc, krom koncesionářských poplatků, které byly zvýšeny, byla s ohledem na digitalizaci ČT ponechána možnost vysílat reklamy. Je pro mě tedy s podivem, proč s takovýmto požadavkem nepřišla ČT dříve,“ řekl Hašek.
"Osobně si myslím, že je to naprostá hloupost,“ řekl člen komise pro sdělovací pro sdělovací prostředky aposlanec za ODS, Miloš Patera. "To by zanedlouho mohli začít vybírat poplatky například za mobilní telefony a další podobná zařízení, která umožňují připojení na internet. Byl bych zásadně proti,“ dodal poslanec.

O tom, že by se poplatky platily za počítače s možností připojení na internet, uvažovala Česká televize i Český rozhlas již před třemi lety. Tehdejší úvahy se týkaly zejména právnických osob.

Nakonec ČT a ČRo usoudily, že zatím poplatky za počítače se zvukovou kartou a připojením na internet, přes které lze sledovat TV programy a poslouchat rádia, vybírat nebudou. Podle tehdejších vyjádření zástupců ČRo a ČT totiž nebylo tehdy možné dát na celý problém jednoznačnou odpověď.

Směrnice EK setře rozdíly mezi způsoby šíření signálu

Mediální zákony čeká další změna v souvislosti se směrnicí Evropské komise, označovanou jako směrnice o audiovizuálních službách, která nahradí dosavadní pravidla nazývaná Televize bez hranic. Směrnici musí členské státy EU zavést do svého práva do 19. prosince příštího roku. Návrh na novelu mediálních zákonů nyní v pracovní verzi vypracovalo ministerstvo kultury a rozeslalo jej k připomínkám, mimo jiné právě také ČT.

Nová směrnice mimo jiné zavádí neutralitu způsobu, jakým je TV signál šířen. V současné době je přitom možné sledovat i na internetu TV programy, jejichž provozovatelé přitom nepotřebují licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Zároveň je také možné sledovat přes internet bez TV karty v počítači i zpravodajsko-publicistické stanice ČT24 a Z1.

Anketa

Měla by podle vás ČT vybírat poplatky i za počítače s internetem?
Ano
1,3 %
Ne
98,7 %
Celkem hlasovalo 71209 čtenářů.

Reklama

Související články

Windows mají kritickou chybu zabezpečení

Společnost Microsoft vydala výjimečnou bezpečnostní aktualizaci operačního systému Windows, která má uživatele ochránit před infikováním počítače viry, červy...

Výběr článků

Načítám