Hlavní obsah

17. listopad 2020: Svátek svobody a demokracie bude letos ve znamení on-line přenosů

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 17. listopad připadá v českém kalendáři „dvojsvátek“ Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Letos se vzpomínka na významné události let 1939 a 1989 kvůli pandemii koronaviru a nouzovému stavu přesouvá hlavně do virtuálního prostoru. Má to i své výhody: pestrý program lze sledovat z pohodlí domova.

Foto: Profimedia.cz

Národní třída letos o koncerty a debaty přijde, vy ne: stačí být on-line.

Článek

Korzo Národní letos v obýváku – ať jste doma kdekoliv

Národní třída letos o koncerty a debaty přijde, vy ne: stačí být on-line. Pestrý program tradičně připravil prostřednictvím projektu Korzo Národní spolek Díky, že můžem. Hudbu zajistí Rádio Wave se streamy vystoupení písničkářů Katarzia a Člověk krve, přenosy připravila také Knihovna Václava Havla.

Chybět nebude ani divadelní stream, a to Havlova Audience v podání Spolku Kašpar, konkrétně jeho principála Jakuba Špalka spolu s Janem Potměšilem. Streamovat se budou také čtyři debaty, například o dezinformacích s Respektem či o významu veřejnoprávních médií.

Národní třída 17. listopadu: v roce 1989 bod zlomu, dnes živá vzpomínka

17. listopad

Modlitba pro Martu a nasvícené budovy

V 17 hodin a 11 minut zazní 17. listopadu celým Českem Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové, která ji zazpívá z balkonu Národního divadla. V Praze se ikonická píseň zároveň ponese i z venkovních rozhlasů, jinde ji zaslechnete ve vysílání rádií.

Sváteční atmosféru umocní i nasvícení významných budov po celé republice do trikolory: v národních barvách se ukáže Pražský hrad, ostravský most Miloše Sýkory, brněnské Mahenovo divadlo, Moravské divadlo Olomouc, pivovar Pilsner Urquell v Plzni a mnoho dalších.

Sametová revoluce: symbol nenásilných změn i terč pochybností

17. listopad

Koncert pro budoucnost a Ceny Paměti národa

Koncert pro budoucnost, který se koná 17. listopadu v rámci Festivalu svobody, proběhne podle pořadatelů i letos. K posluchačům a divákům se ale z Václavského náměstí dostane on-line přenosem, a to od 16.30 do 21.30 hodin.

Přímo na místě nebude klasické pódium ani ozvučení, aby nedošlo ke shromažďování většího počtu lidí. Na streamovaném koncertu zahrají například The Plastic People of the Universe, Jiří Schmitzer, Zrní, Iva Bittová, Ewa Farna, Ondřej Gregor Brzobohatý, Klára Vytisková nebo Ivan Hlas.

Otevírací doba obchodů 17. listopadu

17. listopad

Ceny Paměti národa jsou akcí, kterou už od roku 2010 pořádá Post Bellum, o.p.s. Oceňuje žijící pamětníky a hrdiny, přímý přenos z Národního divadla lze i tentokrát sledovat prostřednictvím České televize, Slovenské televize či Českého rozhlasu od 20 hodin.

Výstavy, debaty a další akce

Virtuální prostor má jednu velkou výhodu: jedním kliknutím se přenesete kamkoliv. Je libo výstavu? Muzeum paměti XX. století vám skrz svůj kanál na YouTube přinese prohlídky komentované odborníky (premiéra 17. listopadu ve 14.00), naopak s nadsázkou a humorem připomíná události sametové revoluce (a nejen je) on-line výstava Opráski sčeskí historje 89+-.

17. listopad 1989: Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

17. listopad

Festival Brněnský sedmnáctý proběhne již počtvrté, letos se ale oslava svobody a demokracie i tady uskuteční převážně on-line: v živém vysílání chtějí studenti ze studia zprostředkovat koncert či debaty s pamětníky, na Janáčkově náměstí pak bude možné zapálit svíčku nebo položit věnec či květinu.

Závěrem ještě doporučení organizátorů Festivalu svobody: k oslavám se můžete připojit také symbolickým zapálením svíčky, třeba v okně nebo na památném místě ve vašem městě. A na sociálních sítích vyjádřete sváteční náladu přes hashtag #SamiAleSpolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám