Hlavní obsah

Dětské kroužky pořádně provětrávají peněženky rodičů

Novinky, Barbora Buřínská

Mimoškolním aktivitám se v Česku věnuje naprostá většina školáků. Alespoň jeden kroužek navštěvují minimálně dvě ze tří dětí. Nejvíce táhnou sportovní a umělecké aktivity. Rodiče se však musí připravit, že za jedno dítě zaplatí i několik tisíc korun ročně.

Foto: Profimedia.cz

Sportovní kroužky v mimoškolních aktivitách vedou.

Článek

V novém školním roce určitě přihlásí své dítě na zájmový kroužek více než šest z deseti rodičů, pětina rodičů se dítě chystá zapsat hned na několik aktivit.

Podle průzkumu agentury Ipsos pro pojišťovnu MetLife se tak v letošním školním roce, stejně jako v tom loňském, budou mimoškolním aktivitám věnovat alespoň dvě třetiny dětí.

Každý třetí rodič volí kroužek podle jeho ceny

Tři pětiny rodičů dají při volbě vhodné sportovní či umělecké aktivity na preferenci svého dítěte, téměř stejný počet rodičů se pak rozhoduje podle prospěšnosti a potenciálu kroužku pro jeho rozvoj.

Pro 45 procent rodičů je pak velmi důležitý i fakt, zda je kroužek či oddíl v blízkosti bydliště. Svou roli hrají i finance, ve třetině rodin jsou náklady na provozování kroužku při rozhodování zásadní.

Jak ukázal průzkum Poštovní spořitelny, většina rodičů za mimoškolní aktivity svých dětí nejčastěji zaplatí do 1000 korun za měsíc. Dvě pětiny rodičů vyjde kroužek pro jedno dítě na maximálně 500 korun měsíčně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná měsíční útrata Čechů za mimoškolní aktivity pro jedno dítě

Každý desátý rodič však utratí víc než 1500 korun měsíčně, což za školní rok přijde na minimálně 15 tisíc korun.

V menších městech jsou kroužky výrazně levnější

„Na celkové výši částky za dětské kroužky a sportovní aktivity má podstatný vliv místo, kde se mimoškolní aktivita odehrává. Zatímco si rodiče v menších městech, například ve Vysokém Mýtě s 12 tisíci obyvateli vystačí s 800 korunami za florbal ročně, v Praze je už částka podstatně vyšší a ročně se tato oblíbená aktivita pohybuje okolo 2600 korun,“ uvedla pro Právo Monika Buřičová, tisková mluvčí Poštovní spořitelny (PS).

Nejen za sportovní aktivity utratí rodiče v menších městech méně, výrazné rozdíly v ceně lze nalézt i v případě různých typů uměleckých kroužků. Podle analýzy PS, kterou má redakce k dispozici, například výuka na kytaru přijde rodiče v menším městě na zhruba 600 korun ročně, pražská rodina zaplatí i více než čtyři tisícovky.

Podobně je tomu například i u kroužků zaměřených na výtvarné aktivity. V menším městě stojí ročně do tisícovky, v Praze pak i třikrát tolik.

Sportovní kroužky vedou

Čtyři pětiny rodičů podle MetLife pro své děti volí sportovní kroužky a oddíly, necelá polovina hudební nebo jiný umělecký kroužek, pětina pak jazykový kurz. Zhruba každé desáté dítě navštěvuje skauta.

Mezi nejoblíbenější sportovní kroužky v České republice patří fotbal (17 procent), plavání (17 procent) a tanec či balet (14 procent), následují florbal (11 procent) a bojové sporty (11 procent).

Anketa

Kolik korun v průměru měsíčně utratíte za mimoškolní aktivity svého dítěte?
Do 499 korun
10,5 %
Od 500 do 999 korun
19 %
Od 1000 do 1499 korun
7,6 %
Více než 1500 korun
62,9 %
Celkem hlasovalo 980 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám