Hlavní obsah

Spořicí účty 2017: Do hry vstoupila Creditas, Air Bank zrušila TOP3 garanci

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Češi si už zvykli, že peníze uložené na spořicích účtech jim prakticky nevydělávají. Úroky jsou velmi nízké už delší dobu a nic nenaznačuje, že by se situace v dohledné době mohla změnit. Stojaté vody se pokouší rozvířit Creditas, která se od ledna 2017 stala oficiálně bankou. Nabízí v současné době nejvyšší úrok u spořicího účtu na trhu - 1,1 procenta ročně. Naopak Air Bank skončila s TOP3 garancí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Chceme být pro klienty jejich hlavní bankou pro platební styk a výhodné zhodnocování úspor. Základem jsou proto atraktivní sazby pro spoření a běžný účet s širokou škálou moderních nástrojů obsluhy,” představil hlavní cíl banky Creditas její generální ředitel Vladimír Hořejší.

U spořicího účtu Creditas tak klienti mohou dosáhnout až na úrokovou sazbu ve výši 1,1 procenta ročně. Ovšem „nic není zadarmo”, stejně jako u ostatních bank, které svou nejvýhodnější sazbu klientům dávají jen při splnění předem daných podmínek, tak i Creditas v současné době nejvyšší sazbu na trhu podmiňuje tím, že klient musí jen spořit a na své vklady nesahat, resp. nevybírat.

Celková sazba je složena ze základní sazby 0,5 procenta a bonusu 0,6 procenta. Pokud ze spořicího účtu odejde v předchozím čtvrtletí platba, úspory se zhodnotí „jen” sazbou 0,5 procenta ročně. „Základ sazby ve výši minimálně 0,5 procenta garantujeme po následujících pět let, tedy až do roku 2021,“ doplnil Hořejší.

Žádné další podmínky si banka neklade, klienti tedy nejsou omezeni výší vkladu ani zřízením dalších produktů.

TOP3 garance je minulostí

Druhou nejvyšší úrokovou sazbu na trhu - 1 procento - v současné době nabízí Air Bank. Ovšem jen těm klientům, kteří se spořicím účtem mají zároveň zřízen i běžný účet a ten aktivně využívají, resp. provedou každý měsíc alespoň pět plateb kartou. Navíc tzv. bonusovou sazbou úročí jen vklady do 250 tisíc korun.

Klientům, kteří kartou neplatí, účet používají jen ke spoření, banka od ledna přestala peníze úročit úplně. Na konci loňského roku totiž zrušila TOP3 garanci a sazbu 0,3 procenta snížila na nulu.

Současná nabídka vybraných spořicích účtů s nejvyšším zhodnocením
BankaÚrokové sazby (roční)
Air Bank1 % u vkladů do 250 tisíc Kč, podmínkou využívání běžného účtu a pět plateb kartou v měsíci
Creditasaž 1,1 % (zákl. sazba 0,5 % + bonus 0,6%) - bez omezení výše vkladu a podmínky zřízení dalších produktů, podmínkou pro bonus - žádný výběr za čtvrtletí
Česká spořitelna0,2 % u vkladu do 200 tisíc Kč
ČSOB a Era0,2 % u vkladů do 250 tisíc Kč
Equa bankSÚ Hit: až 0,8 % (zákl. sazba 0,2 % + bonus 0,6 %) u vkladů do 200 tisíc Kč, podmínkou pro bonus příjem na běžném účtu 10 tisíc Kč/měsíc, nebo tři platby kartou v měsíci
Expobank CZExpo SÚ: 0,3 % u vkladů nad 100 tisíc do 13,5 mil. Kč
Fio banka0,15 % bez omezení
ING Bank0,5 % u vkladů do 300 tisíc Kč
Komerční bankaSpořicí konto Bonus Aktiv: 0,06 % do 10 mil. Kč
mBankmSpoření: 0,3 % do 100 tisíc Kč
Moneta Money BankSpořicí účet Genius 9: až 0,5 % (zákl. sazba 0,1 % + bonus 0,5 %) při aktivním využívání běžného účtu Genius, podmínkou pro bonus je příjem na běžném účtu 7 tisíc Kč/měsíc
RaiffeisenbankeKonto Flexi: 0,75 % u vkladů do 150 tisíc Kč
SberbankFér spoření Plus: 0,83 % u vkladů do 300 tisíc Kč, podmínkou využívání běžných účtů Fér konto Aktiv či Optimal
UniCredit BankSÚ Prima: 0,2 % u vkladů do 499 999 Kč
Wüstenrot0,2 % u vkladů od 30 tisíc do 1,5 mil. Kč
Zdroj: banky; údaje platné k 4.1.2017

U ostatních bank již počítejte s úrokovými sazbami pod jedním procentem. Zároveň, abyste je získali, musíte splnit bankou požadované podmínky. Patří mezi ně například aktivní využívání běžného účtu či omezená výše vkladu.

Některé banky nabízejí i více typů spořicích účtů, kde lze dosáhnout i na mírně vyšší úročení. Podmínkou však je, aby klienti své peníze dále investovali - například Komerční banka má v nabídce Spořicí konto Bonus Invest, kde může klient získat úrokovou sazbu až 0,5 procenta ročně, a to v případě, že bude investovat do bankou definovaných fondů.

Moneta Money Bank umožní klientům u Spořicího účtu Gold dosáhnout na sazbu až 1,1 procenta ročně u vkladu do 999 999 korun, pokud jejich kreditní příjem na účtu Genius Gold dosahuje částky alespoň 35 tisíc korun a zároveň minimální hodnota podílových listů představuje částku půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Spořicí účty 2016: Banky opět snižují sazby

Začátek letošního roku způsobil nejednu vrásku na čele některým majitelům spořicích účtů. Hned pět tuzemských bank totiž snížilo úrokové sazby a další se na...

Výběr článků

Načítám