Hlavní obsah

Hypoteční sazby znovu padají, zájem o hypotéky nepolevuje

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná úroková sazba hypoték tři měsíce stagnovala, aby pak v listopadu opět klesla na hodnotu 2,09 procenta a těsně se tak přiblížila červencové hodnotě. Rekord sice atakován nebyl, ale žadatele o hypoteční úvěr tento pokles určitě potěší. Ani na konci roku zájem o hypoteční úvěry nepolevuje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V listopadu více hypoték i větší objemy

V listopadu si hypotéku sjednalo 9032 klientů, což je o 513 více než v říjnu. I objemy oproti předešlému měsíci vzrostly a vyšplhaly se na 16,654 miliard korun.

„Z hlediska průměrných úrokových sazeb hypoték na trhu se poslední půlrok zdá být skákáním po dně. Ačkoliv změna v průměrných sazbách oproti květnu je pouze 4 setiny procentního bodu, značný rozdíl byl v rozptylu nabídek. Koncem jara bylo díky různým akcím snazší pro kvalitně zajištěné úvěry sehnat pětileté fixace okolo 1,5 procenta, což vyvažovaly sazby jiných bank, které zaspaly pokles. Dnes jsou nabídky více vyrovnané – méně často klienti narazí na extrémy, ať už z jakékoliv strany,“ komentuje vývoj hypotečního trhu Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Listopad patřil mezi silné měsíce

V listopadu poklesly nejen sazby, ale také průměrná výše hypotéky. Lidé si půjčovali podobnou částku jako v srpnu, konkrétně tedy 1 843 878 korun.

Ve srovnání s minulým rokem byl letošní listopad co do počtu a objemu hypoték o něco silnější. Lidé mají většinou s blížícím se koncem roku jiné starosti, než je vyřizování hypotéky. Letos je tomu ale jinak, zájem o hypotéky v podstatě vůbec nepolevuje.

V posledních dvou letech byl větší zájem o hypoteční úvěry v říjnu, roky před tím zase v listopadu. I tak se jedná o nejsilnější listopad za poslední roky.

Zájemce o hypoteční úvěry láká do bank nejen nízká úroková sazba, ale také stále příznivá dostupnost bydlení. Přitom banky byly letos na různé akce, bonusy a slevy celkem skoupé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám