Hlavní obsah

Hlášení u DPH donutí elektronicky komunikovat až 100 tisíc živnostníků

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty (DPH), které budou muset všichni plátci DPH od příštího roku povinně zasílat finančním úřadům, přináší i novou povinnost elektronické komunikace až pro 100 tisíc živnostníků a podnikatelů, kteří dosud podávali daňové přiznání k této dani pouze přes tiskopisy.

Foto: Profimedia.cz

Povinnost podávat elektronicky kontrolní hlášení a tedy i přiznání k dani z přidané hodnoty se bude týkat všech plátců DPH.

Článek

„Povinnost podávat elektronicky kontrolní hlášení, a tedy i přiznání k dani z přidané hodnoty se bude týkat všech plátců DPH. V současné době je jich registrováno asi 550 tisíc. V papírové podobě podává přiznání k DPH zhruba 50 až 100 tisíc fyzických osob,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva financí (MF) Kateřina Vaidišová.

Jak ale Právo zjistilo, mnozí z těchto živnostníků nejsou na novinku zdaleka připraveni, případně o ní ani neví. „Vůbec zatím netuším, jak to v praxi bude vypadat. Doufám, že na mě z finančáku nevlítnou hned po Novém roce,“ řekl Právu například pan Karel, majitel jedné menší pražské autodílny.

Elektronická komunikace s finančním úřadem nebyla dosud povinná pro živnostníky, jejichž obrat za předcházejících dvanáct měsíců nepřesáhl šest miliónů korun, a neměli přitom jinou povinnost posílat podání elektronicky. Tomu se už dnes nelze vyhnout například tehdy, pokud má podnikatel zpřístupněnou datovou schránku.

Hrozit bude až půlmiliónová pokuta

Zrušení výjimky z povinnosti elektronické komunikace pro menší podnikatele a živnostníky již obsahuje platný zákon o DPH, účinnosti však nabude až 1. ledna 2016.

Elektronická podání budou i nadále možná přes aplikaci EPO (elektronickou podatelnu finanční správy) či datovou schránku. Těm, kteří tak neučiní a obrátí se na finanční správu klasickými tiskopisy s daňovým přiznáním, hrozí pokuta 2000 až 50 000 korun.

U kontrolního hlášení bude v případě jeho nepodání udělena fixní pokuta 1000 Kč, pokud to podnikatel včas dodatečně napraví ještě před výzvou finančního úřadu. Jestliže tak učiní až po výzvě, dostane bez pardonu pokutu 10 000 Kč. Kdo nepodá hlášení ani na základě výzvy k podání, správce daně mu udělí pokutu 50 000 Kč. Ve výjimečných případech pak bude moci sankce dosáhnout až půl miliónu korun.

Důležitější než evidence tržeb

Kontrolní hlášení k DPH má být podle MF jedním z klíčových nástrojů k omezení daňových úniků. Cílem je, aby finanční úřady získaly informace o vybraných transakcích realizovaných plátci DPH, a tím rychlejší informace o možném daňovém úniku.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) bude zavedení kontrolních hlášení u DPH z hlediska očekávání výše výběru daní důležitější než připravovaná elektronická evidence tržeb. „Kontrolní hlášení míří na stranu příjmů a evidence tržeb na stranu nákladů. Efektivita obou nástrojů se nesčítá, ale násobí,“ prohlásil nedávno Babiš.

V případě evidence tržeb MF očekává zvýšení daňových příjmů zhruba o 12 miliard korun. Díky zavedení kontrolního hlášení by podle odhadů finanční správy měly daňové příjmy vzrůst zpočátku o zhruba 10 miliard korun ročně. „V dalších letech by se však tato částka mohla ještě zvýšit díky odstrašujícímu efektu na osoby, stojící za podvody s DPH,“ uvedlo v tiskové zprávě Generální finanční ředitelství.

Jak dále upozornilo, firmy by hlášení měly posílat vždy do 25. dne následujícího měsíce. První kontrolní hlášení tak musí podat do 25. února 2016. To platí i pro fyzické osoby, které jsou měsíčními plátci DPH. Fyzické osoby, které mají zdaňovací období čtvrtletní, by měly hlášení podávat jednou za čtvrt roku. Poprvé tak budou muset učinit příští rok do 25. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám