Hlavní obsah

Většina Čechů nemá finanční rezervu na důchod

Právo, Jiří Vavroň, Jiří Novotný

Každá rodina by měla mít odpovídající vlastní finanční zajištění na důchod. Spousta Čechů si ovšem žádnou rezervu netvoří a z lidí kolem padesátky nemají dvě třetiny našetřeno ani padesát tisíc korun. Vyplynulo to z průzkumu úvěrové společnosti Cofidis.

Každá rodina by si měla na důchod šetřit, většinou to ale nedělají. Ilustrační snímek

Článek

„Čím je člověk mladší, tím nižší jsou obvykle jeho úspory. Nejméně naspořeno tak mají pro tyto účely lidé do 26 let. V jejich případě je to však dáno i tím, že ještě necítí potřebu šetřit a jejich příjmy bývají nižší,“ uvedl Cofidis.

Není tedy divu, že podle průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti 62 procent Čechů počítá s tím, že v penzi budou muset pracovat, aby se dostatečně zaopatřili a neklesla příliš jejich životní úroveň.

Vždyť peníze důchodci často potřebují nejen na pokrytí životních nákladů, ale i na podporu rodin svých dospělých dětí, které často zápasí s hypotékami a dalšími půjčkami a úvěry.

Sehnat pro důchodce práci není ale v Česku snadná záležitost. Nezaměstnanost sice s nynější konjunkturou klesá, mnozí zaměstnavatelé však neradi přijímají už lidi po padesátce, a tím menší šanci mají senioři.

Spořivější jsou muži

V průměru nejlépe jsou pro mimořádné události finančně zabezpečeni obyvatelé Prahy. Z hlediska pohlaví pak přiznávají větší úspory výdajů muži než ženy.

„Čím dříve začnou partneři spořit a investovat na důchod, tím menší měsíční úložku jim stačí vynaložit k zajištění požadované finanční úrovně, a čím dříve uzavřou kvalitní pojistnou smlouvu pro případ dlouhodobé nemoci a přiznání invalidity, tím lepší pojistné podmínky lze získat,“ upozorňuje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti Finfocus.

Jak lze postupovat, ukazuje případová studie Finfocusu fiktivní rodiny, která má dvě děti. Souhrnný čistý měsíční příjem, který obdrží manželé dohromady od zaměstnavatelů na rodinný bankovní účet, je 44 000 Kč.

Rodinné povinné výdaje (splátka hypotéky, energie, výdaje na chod domácnosti, potraviny a stravování, výdaje na oblečení, škola, doprava) činí 29 000 Kč. Na nepovinné (zábava, dovolená, nové zařízení do domácnosti, kroužky dětí, spoření a investování) zůstává rodině 15 000 Kč.

Zmínění manželé chtějí, aby jejich souhrnný měsíční příjem klesl po odchodu do důchodu pouze o čtvrtinu, tedy nanejvýš na 33 000 korun. Součet jejich státních důchodů však bude o 4169 korun nižší.

Aby těch 33 tisíc korun po odchodu do penze měli po dobu dvaceti let skutečně měsíčně k dispozici, museli by si naspořit zhruba 760 tisíc korun.

S investováním začít co nejdříve

„Při dlouhodobém investování se zajímavým zhodnocením lze na požadovanou částku pro přilepšení k důchodu dosáhnout,“ ujišťuje Brož.

Čím dříve začne každý z manželů s pravidelnou investicí na důchod, tím nižší měsíční částku bude muset měsíčně vynakládat.

Výběr produktu k zajištění na penzi je vhodné dobře promyslet a poradit se s profesionálem, protože se jedná o dlouhodobou investici. V průběhu let je možné způsob investování změnit.

Anketa

Spoříte si na důchod?
Ano
62,4 %
Ne
37,6 %
Celkem hlasovalo 4489 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám