Hlavní obsah

Náš plat není férový, stěžuje si polovina Čechů. O přidání si ale neřeknou

Novinky, Barbora Buřínská

Každý druhý Čech by chtěl přidat, ovšem odvahu říct to zaměstnavateli nemají dvě třetiny lidí. A pokud už kuráž najdou a o zvýšení požádají, více než polovinu čeká zklamání. Zaměstnavatel jim totiž nepřidá nic nebo méně, než by si přáli. Pro společnost Home Credit to zjistil výzkum agentury STEM/MARK.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Lidé by chtěli zvýšit plat v průměru o tři až pět tisíc korun.

Článek

„Krize je u konce a firmy nejenže začínají nabírat nové pracovní síly, ale nebojí se lépe odměňovat současné zaměstnance. Dá se tedy čekat růst reálných mezd, zatímco spotřebitelské ceny by se zvedat neměly,“ předpověděl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Podle něho mají šanci na zvednutí platu především pracovníci v průmyslu, zatímco sektor obchodu si pravděpodobně příliš nepolepší.

Růst mezd potěší pracovníky, kteří se dlouhodobě cítí podhodnoceni, tedy více než polovinu lidí. Nejvíce jich je v kategorii výzkumníků a zaměstnanců ve školství, kde své platy považují za neférové tři pětiny z nich. Mezi pracovníky ve službách je to lehce nadpoloviční množství.

Čím nižší mají Češi plat, tím více by si přidali

Pokud by měli Češi určit, o kolik by si plat zvedli, aby měli spravedlivou mzdu, většina z nich by se přihlásila o tři až pět tisíc korun.

Razantní zvýšení svého platu si ovšem nárokují lidé s příjmy do 10 tisíc korun. Téměř pětina z nich by si totiž neváhala přidat pět až deset tisíc korun, aby byla jejich výplata konečně férová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Žádali jste svého zaměstnavatele v posledních dvou letech o zvýšení platu?

Lidé pobírající čistý plat okolo 30 tisíc korun mají ohledně zvýšení platu skromnější požadavky. Na to, aby jejich plat odpovídal zastávané pozici, by více jak dvěma třetinám stačilo zvýšení do pěti tisíc korun.

„Je samozřejmé, že se s menším platem dostavuje pocit nedocenění a frustrace. Nicméně jsou i pracovní pozice, kde musí zaměstnanec počítat s tím, že mzda v jeho oboru má strop skutečně nízko,“ poukázal Kozub především na nekvalifikovaná místa.

S výší platu jde také ruku v ruce povědomí o tom, jaká je adekvátní odměna v oboru. Každý zhruba osmý člověk s výdělkem v rozmezí 10 až 12 tisíc korun čistého vůbec netuší, zda jde v jeho profesi o spravedlivou mzdu.

Na druhou stranu respondenti, jejichž plat přesahuje 50 tisíc korun čistého, mají velmi dobrý přehled o tom, jak by měla být jejich práce ohodnocena.

Výrazně si přilepšil jen zlomek žadatelů

Třetina Čechů v posledních letech nezůstala jen u naříkání a rozhodla se požádat o zvýšení platu. Vysněného přilepšení se ale nakonec dočkalo jen sedm procent z nich. Každému desátému žadateli o přidání sice zaměstnavatel plat zvýšil, ale o méně, než chtěl, a každý zhruba sedmý si nepolepšil vůbec.

„Společnosti, které jsou s výkonem svých zaměstnanců spokojeny, na druhou stranu neváhají samy aktivně pracovníky ocenit. Potvrzují to sami pracující, z nichž téměř dvě pětiny uvedly, že jim zaměstnavatel v posledních dvou letech přidal sám od sebe,“ upozornil Kozub.

Podle analytika je situace na trhu práce a s odměnami vždy záležitostí nabídky a poptávky. Pokud je zaměstnanec odborník, o jehož kvality firma stojí, samozřejmě ho musí dobře ocenit, jinak jí takový pracující uteče. Jednoduše ho přetáhne konkurence. Platí to zejména pro obory, u kterých je ze strany firem silná poptávka. „To je zároveň vodítko pro studenty, kteří si svůj obor teprve vybírají – pokud zvolí dobře, mohou mít skutečně vysněný plat,“ dodal Kozub.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Žádali jste svého zaměstnavatele v posledních dvou letech o zvýšení platu?
Ano, ale nepřidal mi.
48,8 %
Ano, a dostal/a jsem přidáno, kolik jsem chtěl/a.
6,3 %
Ano, ale navýšení bylo menší, než jsem chtěl/a.
10,3 %
Nežádal/a jsem a ani mi plat nebyl zvýšen.
15,8 %
Nežádal/a jsem, ale zaměstnavatel mi přidal sám od sebe.
18,8 %
Celkem hlasovalo 4115 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám