Hlavní obsah

Češi milují adventní trhy v zahraničí, zapomínají se ale pojistit

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi návštěvy zahraničních adventních trhů milují. Každoročně za vánoční atmosférou a nákupy například do Vídně, Drážďan, Norimberku či Salzburku vyrážejí desítky tisíc lidí. Ani letos to není jinak. Většina lidí však zapomíná, že byť jedou na jeden či dva dny, jde o zahraniční cestu jako každou jinou a riskují výjezd bez cestovního pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční vánoční trhy v Norimberku

Článek

„Řadě lidí vůbec nedochází, že když ráno vyjedou a večer se vrátí domů, stále existuje nebezpečí, že se jim v zahraničí může něco stát,“ varoval před lehkomyslností některých turistů Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny a dodal: „Turisté se také stávají obětí zlodějů a výjimkou není ani to, že způsobí škodu někomu jinému.“

Zlomená ruka za třicet tisíc

Jen v loňském roce řešila ERV Evropská pojišťovna několik pojistných událostí, které Čechy postihly právě na adventních trzích. „Na trzích ve Vídni uklouzla mladá žena na zledovatělé dlažbě a udeřila se do hlavy. V nemocnici si ji nechali přes noc na pozorování a druhý den ji sanita převezla do Prahy. Transport vyšel na 30 tisíc korun,“ popsal jednu z pojistných událostí Divoký. Na stejnou částku by vyšlo například i ambulantní ošetření zlomené ruky.

Zkušenosti pojišťoven ukazují, že lidé se při krátkodobých cestách do zahraničí spoléhají pouze na evropský průkaz zdravotního pojištění (tzv. modrá kartička) či na pojištění u platební karty. Při ošetření pak často narazí, mnohé náklady musí zaplatit z vlastní kapsy. Kartička pojištěnce například nezahrnuje asistenční služby, transport do nemocnice ani převoz zpět do Česka. Pojištění u platebních karet zase mívá nedostatečné limity a omezené služby.

Rozbité ozdoby za deset tisíc

Při cestách do zahraničí vás mohou potkat i jiné nepříjemné události. Pojišťovny řeší i okradené turisty či škody, které Češi sami způsobí. Rozhodně se vyplatí mít sjednáno i pojištění odpovědnosti. „Šestiletá dívka shodila na trzích v Drážďanech stojan s ručně vyráběnými vánočními ozdobami a způsobila škodu za 350 eur,“ uvedl Divoký.

Na vánoční trhy nejspíš nezapomene ani 50letý muž, který navštívil adventní trh v Budapešti. Při ochutnávce místních vánočních delikates do něj strčili zloději a ukradli mu fotografickou výbavu za více než 20 tisíc korun.

Češi se na trzích nebojí utrácet

Oblíbenost zájezdů na adventní trhy především do Německa či Rakouska stále stoupá. A Češi tam nejezdí jen kvůli tomu, aby se pokochali slavnostní atmosférou. Jezdí především za nákupy, což ostatně pozorují i banky podle stoupajícího počtu výběrů z bankomatů v zahraničí i počtu bezhotovostních plateb.

Například podle dat UniCredit Bank Češi v loňském roce na vánočních trzích v zahraničí utratili téměř 15 miliónů korun, ve Vídni je útraty přišly v průměru na 9300 korun, v Norimberku pak v průměru na 5800 korun. Meziročně došlo k nárůstu útraty v daných destinacích o 7,7 procent.

Slováci pak za vánočními trhy a nákupy jezdí zejména do Vídně, Budapešti a do rakouského outletu ve vesničce Parndorf. Za loňský prosinec v těchto třech místech klienti UniCredit Bank utratili 790 tisíc eur (zhruba 21,8 miliónu korun), což bylo o 15 procent více než v roce 2012.

Anketa

Sjednáváte si cestovní pojištění i na krátkodobé zahraniční cesty?
Ano, vždy
72,5 %
Ano, ale jen občas
8 %
Ne, nikdy
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 363 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám