Hlavní obsah

Před Vánoci mají banky žně, zájem o úvěry stoupá v desítkách procent

Novinky, Barbora Buřínská

I přesto, že odborníci varují před bezhlavým zadlužováním, banky i nebankovní společnosti v předvánočním období zaznamenávají zvýšený zájem o úvěrové produkty. Mnohé dokonce mluví o nejsilnějším období roku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V období před Vánoci si lidé půjčují nejvíce.

Článek

„Lidé si často před svátky narychlo půjčí, aby získali peníze co nejdřív, brzy poté se zase snaží úvěry refinancovat, aby spláceli méně. Půjčky si totiž berou mnohdy bez rozmyslu a nezjistí si podmínky a sazby. Proto je nejlepší porovnat si více nabídek a hlavně si spočítat celkovou výši splátky,” upozornil Vladimír Michna ze Zuno Bank.

„Každý by si měl vždy dvakrát rozmyslet, zda chce svůj vánoční nákup skutečně financovat úvěrem. A pokud k tomu má opravdu dobré důvody, tak věnovat dostatek času srovnání výhodnosti jednotlivých nabídek. Předvánoční shon a stres totiž často vedou k nevýhodnému půjčování na poslední chvíli a brát si půjčku ve spěchu se nikdy nevyplácí,” doplnil Vladimír Komjati z Air Bank.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejsilnější měsíce roku

I přesto, že lidé v předvánočních průzkumech tvrdí, že na Vánoce si půjčovat nehodlají, naprostá většina finančních společností na základě údajů, které redakci poskytly, mluví o jednom z nejsilnějších období roku.

„Listopad a první polovina prosince patří tradičně k nejsilnějším obdobím roku. V posledním čtvrtletí Home Credit půjčí přibližně 30 procent celkového ročního objemu. Statistiky letoška tomu zatím odpovídají,” uvedla pro Novinky.cz tisková mluvčí společnosti Zuzana Bienvenu.

„Již tradičně před Vánoci zaznamenáváme zvýšený zájem o nákup na splátky. Sezóna běží naplno již od listopadu a v posledních letech se zvýšená poptávka po tomto produktu přesouvá i do ledna, kdy spotřebitelé čím dál častěji využívají výhodných nákupů v povánočních slevách,” doplnil Tomáš Siegler ze společnosti Cetelem.

„Před Vánoci je vždy větší zájem o úvěry. Obecně můžeme říci, že největší zájem o spotřebitelské úvěry je v listopadu, konkrétně v jeho druhé polovině,” uvedl Marek Pšeničný z České spořitelny (ČS). Také v dalších bankách (například Air Bank, ČSOB a Era Poštovní spořitelna, Expobank či UniCredit bank) potvrzují, že v listopadu a prosinci mají klienti o spotřebitelské půjčky mnohem větší zájem.

Nárůst v desítkách procent

Banky i nebankovní společnosti se shodují, že zájem o půjčky se před Vánoci v porovnání s ostatními měsíci v roce zvyšuje až o desítky procent. „Nárůst zájmu je tradičně v řádu desítek procent oproti ostatním měsícům,” potvrdil Tomáš Siegler.

Podobně jsou na tom i ostatní poskytovatelé úvěrů. „V současnosti nám volá o 25 procent víc žadatelů než v jiných obdobích roku,” uvedl Ondřej Holoubek ze společnosti Provident.

V Raiffeisenbank sledují každoročně zájem zhruba o 20 procent vyšší než v předchozích měsících. Nárůst mezi 15 až 20 procenty zaznamenávají i v Expobank.

„V období před Vánoci vzroste zájem o půjčky asi o 20 procent, lidé si častěji půjčují i nižší částky než je obvyklé v průběhu celého roku,” doplnil pro Novinky.cz i Vladimír Michna ze Zuno Bank.

Zhruba 15procentní nárůst zmiňují v České spořitelně, v mBank či v UniCredit Bank.

Na dárky i na zvelebení domácnosti

Průměrná výše předvánočních úvěrů, která se v jednotlivých bankách pohybuje mezi 80 až 200 tisíci korunami, naznačuje, že lidé si nepůjčují jen na pořízení vánočních dárků.

„To, že si lidé před vánočními svátky půjčují, však neznamená, že bezhlavě utrácejí za věci krátkodobé spotřeby. Většinou se jedná o investici, která je spojená s výbavou domácnosti, například kupují bílou a černou elektroniku, nábytek či další zařízení bytu,” upřesnil Marek Pšeničný z ČS.

„Podle našich zkušeností si lidé v předvánočním období často půjčují na vybavení domácnosti, jako je například nákup kuchyně a jejího vybavení nebo nábytku. Vánoční svátky a Nový rok tak chtějí strávit v útulnějším prostředí,” uvedl Jan Vlček z mBank.

„Pokud už se lidé před Vánoci rozhodnou pro půjčku, část peněz zpravidla investují do zvelebení domácnosti či pokrytí nečekaných a nezbytných výdajů, například na opravu porouchaného topení nebo nákup zimních pneumatik. Dárky přicházejí na řadu potom,” doplnil Ondřej Holoubek.

Jednejte s rozmyslem

Konec roku představuje zvýšený nápor na peněženky prakticky každého z nás. Pokud se nakonec rozhodnete pro úvěr, buďte nanejvýš obezřetní a nekývněte na první nabídku, na kterou narazíte. Nechte si jich předložit více a v klidu je porovnejte.

Zvýšenou pozornost věnujte především takzvané RPSN (roční procentní sazba nákladů), jejíž výše by vám měla umožnit lépe vyhodnotit, nakolik je úvěr výhodný či nevýhodný. Bohužel průzkumy ukazují, že lidé zkratku sice znají, ale, co znamená, už nevědí.

V současné době na webu bankovnipoplatky.com finišuje hlasování o co nejvýstižnější mnemotechnickou pomůcku pro lepší zapamatování RPSN a toho, co značí a proč je pro spotřebitele důležitá. Favority soutěže jsou nyní „Rád Poznám Skutečné Náklady" a "Roční Procento Skutečných Nákladů" s největším počtem hlasů. Do hlasování, které skončí 17. prosince, se můžete zapojit i vy.

V případě, že si na financování Vánoc přeci jen půjčíte, dobře si rozmyslete, jaký úvěrový produkt zvolíte. „Obecně na nižší částky, které jsou klienti schopni doplatit z příští výplaty, doporučujeme využít například kreditní kartu, kde mohou využít 45denního bezúročného období, nebo kontokorent,” uvedl Petr Plocek z UniCredit Bank.

„Spotřebitelskou půjčku pak nabízíme u částek vyšších než 30 tisíc korun. Klienti by ale při nákupu vánočních dárků na úvěr měli vždy zvážit, na co si půjčují. Zda je to na věci dlouhodobé spotřeby, jako je například lednice, pračka, nebo počítač pro děti, nebo si chtějí pořídit něco s krátkodobým využitím, jako třeba zimní dovolená, kdy je po návratu budou čekat jen splátky,” doplnil Plocek.

Reklama

Související články

Jak se nestát dlužníkem proti své vůli

Dluhy můžete mít, aniž byste o nich věděli. Stačí mít nezodpovědného manžela, ručit za úvěry nespolehlivým přátelům či třeba jen jednou ztratit občanský...

Výběr článků

Načítám