Hlavní obsah

I malé dluhy mohou uvrhnout do velké chudoby

Právo, Ludmila Žlábková

Rozchod s partnerem, ztráta zaměstnání, ale i obyčejná nuda. To vše může stát na začátku kolotoče, na jehož konci bývají nepředstavitelné dluhy. Do dluhové pasti přitom většina lidí může spadnout nečekaně a snadno.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků začínají budoucí problémy tak malými dluhy, že si to, co se může stát a jaké riziko skrývají, většinou ani neuvědomíme. A cesta zpět nebývá snadná.

Typický je příběh paní Evy (34), která se po rozchodu s letitým partnerem uzavřela do sebe. Později však začala vyplňovat prázdnotu nákupy.

„Ze začátku jsem si občas koupila něco na sebe, nějakou kosmetiku, postupně ovšem má touha nakupovat rostla, až se z toho stala honba za dokonalostí,“ vzpomíná dnes Eva. Její průměrný plat brzy nestačil pokrýt spotřebu.

Dluhy splácela její matka

„Řešení jsem našla v kreditních kartách, které mi náhodně volající společnosti často nabízely. Nejednalo se o velké částky. Ale jejich součet nabýval vysokých hodnot, někdy navýšený o přehnaně vysoký úrok. Začaly mi chodit dopisy od věřitelských firem a v nich se mluvilo i o exekuci,“ vypráví žena, která se v tu chvíli naštěstí svěřila matce. Ta začala ihned jednat.

Kde to bylo nezbytně nutné, dluh uhradila ze svých finančních rezerv s tím, že jí peníze Eva v budoucnu vrátí. Ve zbývajících případech se dohodla na splátkovém kalendáři.

„Našla jsem si vedlejší práci po večerech a i díky tomu jsem už splatila téměř polovinu dluhů, další polovinu mám sloučenou do jedné půjčky, kterou hradím podle sestaveného splátkového kalendáře tak, abych byla schopná peníze pravidelně a bez problémů splácet,“ dodala Eva.

Po rozvodu ztratila zaměstnání

Podobný problém měla Pavla (49), když se rozvedla s manželem, který si po 25 letech soužití našel novou partnerku. Ze stavebního spoření ho vyplatila, takže jí sice zůstal dům, ale i povinnost splatit hypotéku. Po rozvodu ale přišly i psychické problémy a ztráta zaměstnání.

Neúspěchy řešila únikem v podobě nárazových a nepromyšlených nákupů. Byla zvyklá žít ze dne na den, nevytvářela si žádné rezervy ani nekontrolovala domácí finance. A tak se brzy dluh vyšplhal na 300 tisíc korun.

„Neměla o svých financích přehled, takže na konci měsíce už neměla na splátky. Pomohli jsme jí zpřehlednit rozpočet, vypočítali jsme, jaký je její disponibilní zůstatek, který může měsíčně využít na úhradu svých potřeb,“ uvedla Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK, zabývající se vymáháním dluhů.

Zprvu úspěšné podnikání finančně zničilo bývalého profesionálního fotbalistu Aleše (34). Když skončil s fotbalem kvůli zranění, rozhodl se s kamarádem založit instalatérskou firmu. Po počátečním dobrém rozjezdu přišla krize a počet klientů klesl, případně někteří přestali platit.

Do toho přišel dopis vyzývající k úhradě 250 tisíc za zdravotní a sociální pojištění jeho i jeho zaměstnanců. Teprve tehdy Aleš zjistil, že účetní pojištění poslední rok neodváděl.

Aleš okamžitě část dluhu uhradil z vlastních peněz, stále měl ale ještě zaplatit 150 tisíc. Proto si vzal půjčku.

Rychlý kontakt s věřitelem

Když ale viděl, že platby od zákazníků se zpožďují, srovnal si náklady a výnosy za poslední dobu a zjistil, že i přes půjčku by bylo nejlepší podnikání ukončit a nechat se opět někde zaměstnat. Momentálně hledá novou práci.

Kuřinová považuje za nejdůležitější, aby Aleš a lidé s podobným problémem informovali neprodleně věřitele. „Ten, pokud ví, v jaké situaci se zadlužená osoba nachází, může vyjít vstříc odložením splátky či přenastavením splátkového kalendáře,“ míní.

V situaci, kdy přístup aktivní komunikace nefunguje, je třeba zvolit jiný postup. „Doporučuji obrátit se na neziskovou poradnu, například na Poradnu při finanční tísni, která pomoc nabízí zdarma,“ doplnila.

„Obrovskou chybou je snaha splatit úvěr jinou půjčkou. Tím se roztáčí dluhová spirála, ze které je jen těžko cesta ven. Každý člověk si musí zodpovědně spočítat příjmy a výdaje, zvážit všechna rizika a svoje možnosti,“ dodala Kuřinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám