Hlavní obsah

Zapomnětlivost při dovolené může zvýšit hypoteční úrok

Právo, Jakub Svoboda

Nemilé překvapení může po návratu z dovolené čekat na ty, kdo si letos refinancovali hypotéku. A to tehdy, pokud zapomněli dodržovat zdánlivě drobné závazky u nové banky, díky kterým si mohli úrok při refinancování hypotečního úvěru snížit. Jedním z obvyklých závazků je například určitý počet transakcí, které má klient každý měsíc provést na svém běžném účtu.

Foto: Profimedia.cz

Klientům, kteří nedodrží závazky, hrozí, že je banka o bonus ve výši 0,2 až 0,5 procenta připraví a úrok jim zvedne. Ilustrační foto

Článek

A právě na tyto závazky je potřeba dávat si v době letních dovolených, které trvají i několik týdnů, zvýšený pozor. Jinak hrozí, že banka klienta o bonus ve výši 0,2 až 0,5 procenta připraví a úrok mu zvedne, upozorňuje hypoteční specialistka finančně poradenské společnosti DataLife Sylva Herichová.

Platební kartu s sebou

Více peněz na dovolenou letos ušetřili ti, kdo využili nízkých hypotečních úroků, které od začátku roku lámou rekordy. Průměrná sazba u hypoték bez ohledu na délku fixace už klesla pod 2,8 procenta.

„Refinancovat se nyní opravdu vyplatí. Klienti dosáhnou na zajímavou sazbu například díky zřízení běžného účtu u nové banky. To mnohde sníží úrok až o půl procenta. Ale pozor, účet je potřeba aktivně využívat a to i v době delších letních dovolených. To může pro někoho být problém,“ uvedla Herichová.

Většina bank totiž trvá na tom, aby klient uskutečnil na účtu určitý počet transakcí měsíčně. „Proto si na dovolenou vezměte platební kartu a párkrát ji použijte. A nezanedbejte ani operace prostřednictvím internetového bankovnictví,“ radí hypoteční specialistka.

Nezapomeňte řádně naplnit účet

Další podmínkou, která mnohým snížila hypoteční úrok, je dodržení minimálního limitu peněz, které musejí každý měsíc na účet přijít. Většinou banky požadují jednorázovou sumu 15 000 Kč. Pokud si klient nechá na účet zasílat výplatu, není to problém.

„Horší je situace, kdy částku shromažďuje z více zdrojů na jiném účtu a potom ji jednorázově pošle do banky, kde má novou hypotéku. Právě na tento krok nesmí zapomenout ani při dovolené. Jinak totiž hrozí, že ho banka o bonus připraví a zvýší mu úrokovou sazbu kvůli nedodržení podmínek. Vzhledem k tomu, že mnozí lidé refinancovali teprve nedávno, zvýšili by si kvůli své nepozornosti úrok na dalších pět let fixace zcela zbytečně,“ varuje Herichová.

Záludné je podle ní právě nedávné refinancování, kvůli kterému mohou lidé na nové podmínky zapomenout snadněji než na ty, které už mají zautomatizované.

„Klientům radím, aby si dali trvalé příkazy podle počtu povinných plateb. Pak se jim to stát nemůže. To samé platí i pro nové klienty. Příjem na účet se řeší výplatou. Podnikatelé nejlépe ze svého podnikatelského účtu na účet dané banky,“ řekl Právu hypoteční poradce Jiří Houška.

Pokud si chce klient povinné platby dělat sám jednorázově, měl by podle něj před dovolenou zadat jednorázový příkaz se splatností do budoucna, kdy bude na dovolené. „Některé banky umožňují rezervaci prostředků jednorázové platby až do doby, kdy bude platba provedena,“ dodal Houška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám