Hlavní obsah

Mladí sní o životě v luxusu, realita je ale jinde

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Na jedné straně touha po hezkém bydlení a vysokých příjmech, na straně druhé pak nízký příjem - představy mladé generace o budoucnosti se střetávají s reálným životem. Zajímavé výsledky přinesl průzkum Hypoteční banky mezi mladou generací do 30 let.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé sní o prostorném moderním domě s velkými francouzskými okny, zahradou a bazénem.

Článek

Mladí Češi ve věku 18 až 30 let jsou podle průzkumu obecně šťastnější než zástupci starší generace, za šťastné a spokojené se považuje sedm z deseti oslovených.

Žijí s rodiči či v podnájmu, touží po vile

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pozitivní je také fakt, že většina současných dvacátníků plánuje založit rodinu. Ovšem spousta z nich se na to ale ještě necítí. Důvody jsou celkem prosté – polovina mladých Čechů neoplývá dostatkem financí, zhruba třetina nemá jistou práci. Jako třetí překážku bránící jim v založení rodiny uvedla čtvrtina mladých absenci vlastního bydlení.

„Lidé do třiceti let mají rádi svá povolání, 70 procent z nich jejich práce naplňuje, ale přesto jen každému šestému přináší dostatečné finanční ohodnocení,“ uvedl Jiří Ochec z Hypoteční banky. Osm z deseti mladých lidí proto zatím nevlastní žádný byt či dům. Přibližně třetina respondentů momentálně žije se svými rodiči či dalšími příbuznými, a více než dvě pětiny bydlí v podnájmu.

Vlastní bydlení do třicítky

Vlastní bydlení by mladí Češi většinou rádi stihli ještě do třicítky. Tři čtvrtiny z nich sní o vlastním domě, což se nijak neliší od českého průměru. Ovšem proti starší generaci, která má představy o velikosti či vzhledu domu poměrně střízlivé, dnešní dvacátníci rozhodně nesní o skromném bungalovu s malou předzahrádkou.

„Dotazovaní mimo jiné uváděli, že by se jim líbilo obývat třeba funkcionalistickou vilu, vzdušný loft nebo prostorný moderní dům s velkými francouzskými okny. Samozřejmostí je také velká zahrada, bazén, dostatečně prostorný pokoj pro každé dítě, dobrá dopravní dostupnost a také prostor pro domácí mazlíčky,“ doplnil výsledky průzkumu Jiří Ochec.

Ke štěstí by jim stačily příjmy kolem 30 tisíc

Představy a sny jsou jedna věc, ta druhá jsou ale reálné příjmy mladé generace, za něž by si rozhodně nákladné bydlení pořídit nemohla.

„Průměrný příjem lidí ve věkové kategorii 20 až 29 let se pohybuje okolo 17 tisíc korun čistého, za dostatečné finanční zabezpečení považují mladí průměrně 28 400 korun čistého,“ doplnil Ochec.

Přitom 70 procent dotázaných počítá s tím, že své bydlení bude financovat hypotékou. K naplnění jejich snu o vlastním a hezkém bydlení, ideálně ve vlastním domě s terasou a bazénem, však budou do budoucna potřebovat řádově vyšší příjmy – v případě rodinného domu za čtyři milióny korun je třeba počítat se splátkou okolo 20 tisíc korun a výš.

Podle psycholožky Marty Boučkové jsou současné nereálné představy mladých Čechů celkem dobrou zprávou. Podle ní je motivují k větší touze něco dokázat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám