Hlavní obsah

Aukce energií se pořád vyplatí, domácnosti mohou ušetřit tisíce

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce korun ročně mohou stále ušetřit lidé, kteří se zapojí do elektronických aukcí energií. Podle údajů společnosti eCentre, která je v Česku jejich největším organizátorem, ušetří většina účastníků její lednové aukce z řad domácností na neregulovaných složkách ceny elektřiny i zemního plynu proti aktuálním ceníkům více než patnáct procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Lidé si v aukci snížili náklady u elektrické energie v průměru o 16,95 procenta a u zemního plynu o 16,88 procenta. Úspory se týkají soutěžitelných, tedy státem neregulovaných částí energií,“ sdělila Právu mluvčí eCentre Alice Mazurková.

U zemního plynu tvoří neregulovaná část zhruba 80 procent celkového vyúčtování pro domácnosti. U elektřiny je to necelá polovina. „Celkem 912 domácností ze 120 měst a obcí ČR, které se do lednové aukce zapojily, ušetří dohromady v příštích dvou letech kolem 4,9 miliónu korun,“ uvedla Mazurková.

Loni avizované až dvacetiprocentní snížení cen elektřiny některými dodavateli se podle ní týkalo pouze vybraných tarifů a nezahrnovalo úpravu poplatků za odběrná místa.

Ceny jednotlivých dodavatelů energií si můžete porovnat například na této cenové kalkulačce.

Reklama

Výběr článků

Načítám