Hlavní obsah

Finanční poradna: Sloučením půjček do jedné ulevíte rodinnému rozpočtu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibývá domácností, které splácí najednou více půjček či úvěrů. Měsíční splátky pak mohou některé rodiny zatížit natolik, že jim na konci měsíce nic nezbude. Řešením může být konsolidace půjček neboli sloučení všech závazků do jednoho.

Foto: Profimedia.cz

Sloučit do jednoho můžete většinu úvěrů.

Článek

Konsolidace půjček je přínosem zejména pro ty, kteří zvládají své půjčky splácet, ale rádi by nad nimi získali větší kontrolu. Nepomůže dlužníkům, kterým závazky přerostly přes hlavu tak, že na ně za dveřmi čeká exekutor.

Všechny závazky konsolidovat nelze

Banky přistupují rozdílně k typům úvěrů, které lze konsolidovat. Běžně je to možné u spotřebitelských úvěrů, kontokorentů a úvěrů na kreditních kartách. Některé banky naopak odmítají konsolidovat úvěry od nebankovních poskytovatelů a sloučení hypotéky či leasingu je také možné jen u některých institucí.

U bank můžete do jednoho sloučit úvěry ve výši statisíců, ale i miliónů, záleží na podmínkách poskytovatele. Zásadní je, abyste byli schopni své závazky splácet.

K žádosti o konsolidaci je třeba doložit smluvní dokumentaci k úvěrům, které chcete spojit, potvrzení o výši příjmů a doklady totožnosti. Další dokumentace se liší podle typu banky a jejích individuálních podmínek. Můžete se setkat i s žádostí o předložení výpisů z bankovního účtu.

Banky považují konsolidaci za službu určenou pro klienty s vyšším rizikem nesplácení, proto budou mít tendenci si vás prověřit. Výjimkou není ani podmínka zajištění úvěru, která by riziko případného nesplácení snížila. U vyšších úvěrů po vás mohou chtít i ručení nemovitostí.

Pokud banka konsolidaci schválí, všechny vaše půjčky budou jednorázově uhrazeny a vy budete splácet pouze jeden zastřešující úvěr podle podmínek vyhovujících vašim požadavkům.

Spojením půjček do jedné dojde ke snížení nejen měsíční splátky, omezení vedlejších nákladů, ale i k významné úspoře času. Nebudete si muset vydržovat více bankovních účtů, platit poštovní služby, poplatky za vedení půjček a další výdaje, které vás v souhrnu dost zatíží. Nebudete se muset obávat, že některou ze splátek v roztržitosti zapomenete zaplatit, teď už vše zvládnete jedním platebním příkazem.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Mám více různých půjček od bankovních i nebankovních firem. Některé z nich obsahují sankci za předčasné splacení. Hradí tuto částku při konsolidaci banka, nebo já?
Tyto situace jsou u jednotlivých společností řešeny různě. Danou částku uhradí banka ze svého, nebo o ni může navýšit celkovou požadovanou sumu konsolidovaných úvěrů. U standardních půjček se v současné době pohybují tyto sankce do jednoho procenta z dlužné částky. I podle výše sankcí proto vybírejte instituci, u které chcete konsolidovat. Nabídky bank můžete porovnat na internetovém srovnávači.
Zažádala jsem o konsolidaci půjčky na kreditní kartě a spotřebitelského úvěru. Odmítli ji. Proč?
Důvodů může být více. Za nevyslyšenou žádostí může stát váš záznam v registrech dlužníků, v některých případech nemůžete získat konsolidační úvěr u banky, kde máte danou službu vedenou. Některé banky nechtějí konsolidovat půjčky od nebankovních společností. Zajděte ještě jednou do banky, ať vám důvody zamítnutí vysvětlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám